“Waar was mijn vader ingekwartierd?” – Laatste reactie 14 maart 2020

10 februari 2020

De zoon van sergeant Olde Kalter uit De Lutte is op zoek naar het adres waar zijn vader in de meidagen van 1945 ingekwartierd is geweest.

 

Situatie mei 1940
In de verdediging van het vaderland nam de IJssellinie aan de vooravond van de Duitse inval een prominente plaats in. In der haast waren overal op de westoever kazematten gebouwd en die moesten uiteindelijk bemand worden. In ieder geval twee van die kazematten – aan de Oversteeg – stonden aan de oever van de IJssel in ons stil en vredig dorpje tussen boom en stroom (zie kaartje).

 

 

Betrokken eenheid
Het 35ste Regiment Infanterie (35 R.I.) had de gehele linie, van noord tot zuid, in verdedigingsvakken verdeeld over de beschikbare bataljons, die het weer verder verdeelden over de ter beschikking staande compagnie├źn enzovoorts. De sergeant Olde Kalter met z’n manschappen waren dus ergens in De Steeg ingekwartierd. In een huis of boerderij dat/die er dus in de meidagen van 1940 al gestaan moet hebben.

 

 

 

Saillant detail
Toen nieuwe bewoners van dit huis midden jaren tachtig hun nieuw onderkomen betrokken, vonden zij het kerkboek van sergeant Olde Kalter. Zij hebben dit kerkboek ook weer keurig teruggegeven – circa 45 jaar na dato – aan oud-sergeant Olde Kalter. De zoon van Olde Kalter heeft dit kerkboek nog steeds maar jammer genoeg zijn de adressen nooit uitgewisseld.

 

Wie . . .
Wie in De Steeg kent dit verhaal of kan nadere informatie verstrekken over inkwartieradressen uit die tijd. Het zou mooi zijn om de zoon en de kleinkinderen van Olde Kalter 80 jaar na dato op de hoogte te kunnen stellen waar de sergeant Olde Kalter een gastvrij onderkomen heeft gevonden in die mobilistatietijd.

 

Wie van onze leden heeft hier informatie over?

2 reacties

  • W.Kleijn

    In het boekje ‘wacht aan de ijssel’ worden de belevenissen van de mannen van 35eRgt
    Infanterie gelegerd van Brummen tot Rheden beschreven. Mogelijk vindt u hierin ook meer gegevens over inkwartiering in De Steeg. Is vrij zeldzaam en Kost 2ehands plm 20 euro

  • J.J. Kapteijn

    DE WACHT AAN DE IJSSEL (S. Laansma, 1993) is mij bekend. Aandacht gaat in dit boek voornamelijk uit naar het tweede bataljon van het 35ste Regiment Infanterie (II-35 R.I.). De Steeg lag net in het vak ten zuiden van het vak waarvoor II-35 R.I. verantwoordelijk was.
    Het vak van Arnhem tot en met De Steeg was voor het derde bataljon (III-35 R.I.) onder commando van Maj. E.S.W.E. Tiesselinck.

Geef een reactie. Deze wordt na controle geplaatst door de webmaster

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 2 MB. Je kunt uploaden: afbeelding, audio, video, document, spreadsheet, Interactief, tekst, archief, code, andere. Bestand hier neerzetten