Achtergronden Tweede Wereldoorlog – Reactie 13 augustus 2020

30 juli 2020

Reeds vele jaren houd ik me bezig met vragen rondom de 2e wereldoorlog. Ik houd me met name bezig met vragen rondom antisemitisme. Daarover lees ik veel. Herhaaldelijk stuit ik op het feit, dat in de gemeenten Rheden en Rozendaal belangrijke kopstukken uit de NSB kwamen. Rost van Tonningen woonde er lange tijd. Anton Mussert trouwde op 19 september 1917 in De Steeg met zijn 18 jaar oudere tante. De toenmalige koningin gaf daar speciaal toestemming voor. Zijn zwager Willem Terpstra was het hoofd der school in De Steeg en hij was als enige naast ds. Sijbrandij bij zijn executie aanwezig op 7 mei 1945. Het echtpaar Terpstra Mussert woonde in De Steeg.

Weet u waar ik  meer over de achtergronden kan vinden?

Dank!

1 reactie

  • Anita Matser

    Een van de kopstukken van de NSB, die al voor de 2e WO herhaaldelijk in Velp kwam, is Van Geelkerken. Ik heb onderzoek(je) gedaan naar Nationale Jeugdstorm in Velp. De eerste groep van de Jeugdstorm is in 1934 in Velp geïnstalleerd. (Dit staat in het boek van Yurrit van de Vooren, Sport in de Tweede WO).

Geef een reactie. Deze wordt na controle geplaatst door de webmaster

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 2 MB. Je kunt uploaden: afbeelding, audio, video, document, spreadsheet, Interactief, tekst, archief, code, andere. Bestand hier neerzetten