Ambt & Heerlijkheid 217, jaargang 68, december 2022

December, eind van een jaar en hét moment om terug te kijken. Kathleen Ferrier, o.a. oud-Tweede Kamerlid en dochter van de eerste president van de republiek Suriname, maar bovenal een wijs mens, noemde 2022 een omslag-jaar. Een jaar waarvan we later zullen zeggen “na 2022 is de wereld echt anders geworden”. En rond de recente tv-serie over het rampjaar 1672 maakte historicus en presentator Hans Goedkoop de vergelijking met 2022. In het rampjaar 1672 brak na een periode van ongekende welvaart en relatieve rust op alle fronten chaos uit. Dat is in ieder geval wel herkenbaar. En net als nu, waar twitteraars en trollen treiterend met hun eigen waarheid bestaande veenbrandjes en vuurtjes nog eens flink opstoken, was er ook in 1672 volop fake news om de boel nog extra de verkeerde kant op te sturen.

 

Hebben Ferrier en Goedkoop een punt? Dat de wereld op dit moment uit balans is lijkt me overduidelijk. De wereld moet dus op zoek naar nieuw evenwicht. Vanuit dat oogpunt zou dit dus inderdaad een omslagjaar kunnen zijn want dit nieuwe evenwicht is de vernieuwing die noodzakelijk is om de onbalans op te lossen. Als optimistisch mens ben ik ervan overtuigd dat de wereld dit gaat lukken. Een paar uur geleden liep ik in alle vroegte met mijn hond op het Rozendaalse Veld en zag en voelde hoe de zomer steeds verder naar de achtergrond wordt gedrongen door de herfst en aankomende winter. Herfstkleuren vervagen en het wordt kaler, grijzer en stiller. Maar net als elk jaar ligt het voorjaar en de volgende zomer al weer ergens in stilte op de loer. Vernieuwing is een continu proces, op het Rozendaalse Veld en in de wereld. In 1672 en in 2022.

 

Binnen de redactie van Ambt en Heerlijkheid waren er dit jaar veranderingen. Naast Nelleke de Boer die aan het begin van dit jaar stopte, vertrok een andere vaste kracht binnen de redactie, Truus Havinga. Na 8 jaar een actief en zeer betrokken redactielid te zijn geweest vond Truus het tijd om te stoppen. Ook hier nog een welgemeend dankjewel aan Truus voor haar bijdrage aan Ambt en Heerlijkheid!

 

December is ook altijd vast een beetje vooruitkijken. Dat doe ik in ieder geval door iedereen een gezond en voorspoedig 2023 toe te wensen, hopelijk in een wereld die positief op zoek is naar evenwicht en naar vernieuwing.

Hans Witt