Ambt & Heerlijkheid 200, jaargang 64, september 2018

Trots presenteren wij Ambt & Heerlijkheid 200. Omdat het geen geringe mijlpaal is hebben wij geprobeerd er iets bijzonders van te maken. Allereerst hebben wij een overzicht gemaakt van wie al deze bladen hebben gemaakt.

 

John Jansen van Galen  hebben  we bereid gevonden een stuk te schrijven over de Bosweg in Velp waar hij is opgegroeid. Fineke Burgers heeft een stuk geschreven over de dichteres Hélène Swarth, die in Velp heeft gewoond en op Heiderust is begraven.

 

Als een vrolijke noot vindt u een special over de verschillende muziektenten, -koepels of –tempels die in onze dorpen staan of stonden, want helaas zijn er ook verschillende verdwenen. De Steeg, Dieren en Ellecom moeten het nu zonder doen. Alhoewel de muziektent van Ellecom zal voor het einde van het jaar als een feniks uit zijn as zal verrijzen volgens John Striker. Jeroen van Gessel is bedroefd over de teloorgang van de muziektent in Dieren. In De Steeg hoorde de tent bij hotel ‘De Engel’ en moest hij plaatsmaken voor het gemeentehuis. Niemand weet meer over de verschillende muziekkoepels die Laag-Soeren rijk is geweest dan Aris Blankenspoor. Ale Hartgers hebben we zelfs moeten afremmen anders had hij het nummer volgeschreven over de bijzondere muziektent van Rheden. Fineke Burgers heeft de muziektempel van Rozendaal beschreven, waar je ook kan trouwen. Ton Elzebroek schrijft over het wel en wee van de muziekkoepel in Spankeren. Zelf woon ik bijna naast de muziektent in het villapark in Velp, dus zie ik wat daar zoal gebeurt. Ook heb ik de inleiding geschreven.

 

Na een schrijver, een dichteres en veel muziek, sluiten we dit nummer af met een artikel over de eerste beroepsfotografen in Dieren van Jos Leeman en een stuk van Truus Havinga-Wielenga over een artistieke feministe die in Velp is geboren.

 

Dan hebben wij tot slot nog twee boekbesprekingen voor u:

200 jaar gemeente Rozendaal’ van Ingrid D. Jacobs en ‘Eeuw in versnelling’ van Marian Rijk, over de Gazelle in Dieren, besproken door Jeroen van Gessel.

Namens de redactie wens ik u veel leesplezier toe!

 

Nelleke den Boer-Pinxter