Verslag wandeling Spankeren

Op 3 juli jl. hebben we met 11 personen en gidsen Ton Elzebroek en Wim van den Beukel ongeveer twee uur gewandeld in Spankeren, in de omgeving van de Gelderse Toren, het wat minder bekende ‘kasteeltje’ in de Gemeente Rheden. Daarbij diende de oude zichtlijn van de GT naar de kerk in Spankeren als uitgangspunt.

 

De wandeling begon bij voormalige pleisterplaats en herberg ‘De Luchte’ en de erachter gelegen boerderijen, die beide een lange geschiedenis kennen die tot in de Middeleeuwen teruggaat. Daarna volgden we de drukke hoofdweg, lopende onderaan de door de rivier uitgesleten helling annex huidige dijk. Gelukkig konden we na korte tijd rechtsaf de kilometer lange oprijlaan richting Gelderse toren inslaan. Langs deze eeuwenoude eikenlaan liggen voormalige boomgaarden met meidoornhagen en ook de privé begraafplaats van de familie Ruiten, de huidige eigenaar van de toren. Voor deze gelegenheid hadden we van de eigenaar toestemming ook over het privéterrein rond de toren te wandelen, een route die normaal afgesloten is voor publiek. Op die manier kregen we niet alleen een goed beeld van de toren met bijgebouwen, zoals een orangerie met moestuinen en een voormalig koetshuis, maar ook van de fraaie vergezichten over de uiterwaarden van de nabij gelegen IJssel. Gids Ton Elzebroek vertelde aan de hand van een maquette van de onderbouw, het oudste stuk van de toren, het een en ander over de geschiedenis van deze oorspronkelijk Middeleeuwse verdedigingstoren, strategisch gelegen tussen twee oude ‘hanken’ van de IJssel.

 

De reacties van de deelnemers over deze landgoedwandeling waren unaniem zeer positief, waarbij het mooie weer en de fraaie natuur ook een belangrijke rol speelden.

 

                       

Verslag en foto’s: Willem Kleijn