Lezing over Luchtoorlog ‘40-‘45: ‘Luftwaffe Teerosen op de Veluwe’

In het kader van de activiteiten rond het jubileum van ‘Rheden 450 jaar’ organiseert DRG Battlefieldtours & Books in samenwerking met de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal op 13 oktober a.s. een lezing over de peilstellingen van de Luftwaffe op de Veluwe met de codenaam ‘Teerosen’ .

 

Battlefieldgids Willem Kleijn van de Int. Guild of Battlefield Guides zal tijdens deze lezing in de Oude Jan te Velp ingaan op het hoe en waarom van het – toen nieuwe – Y-systeem en de geschiedenis van de beide Teerosen stellingen. Daarbij zullen vele foto’s worden vertoond ter illustratie. De lezing begint om 20.00 uur , entree is € 5,-. Leden Historische Kring Rheden -Rozendaal hebben gratis toegang!

 

Tijdens de lezing staan de voormalige Luftwaffe peilstations Teerose I (Terlet) en Teerose II (Posbank) centraal. De deelnemers komen alles te weten over het hoe en waarom van deze peilstations en de rol die het Y-systeem speelde bij de Duitse luchtverdediging. Teerose 1 op de Galgenberg bij Terlet was de allereerste Y-peilstelling van de Luftwaffe. Reden waarom er ook opleidingen werden verzorgd en vele hooggeplaatste officieren deze lokatie destijds hebben bezocht. Was het Y-peil systeem aanvankelijk alleen bedoeld voor toepassing overdag, na 1943 vond ook toepassing plaats bij de zg. Nachtjacht. In 1943 kwam om die reden de vrijwel identieke stelling Teerosen II nabij de Zijpenberg erbij, waardoor de capaciteit werd verdubbeld. Dit complex bleef tot het eind van de oorlog operationeel en speelde ook nog een rol tijdens de Operatie Market Garden.
Tijdig reserveren voor de lezing is noodzakelijk. Dit dient bij voorkeur te gebeuren via de website van DRG: www.fliegerhorstdeelen.nl / Email: excursies@fliegerhorstdeelen.nl

 

Waar nu Schotse Hooglanders vredig rondlopen speelden zich tijdens de Tweede Wereldoorlog hele ander zaken af’ (fotocopyrights: DRG/ Fred Roos)