Excursie Venlo (alleen voor leden)

Datum: Dinsdag 19 september 2023
Ochtend: Museum Venlo, tentoonstelling ‘Willem III en de Zonnekoning’
Lunch Jochumhof in Steyl
Middag: Vrije invulling: Botanische tuin, verkennen Kloosterdorp Steyl of bezoek Missiemuseum.

 

Tijdschema:
07.30 uur Opstappen busstation Dieren
07.40 uur Opstappen bushalte Dorp, tussen Pieperslaan en Kastanjelaan
07.45 uur Opstappen De Steeg, bushalte Brantsenpark
07.50 uur Opstappen bushalte Schietbergseweg, schuin t.o. Strijland
08.00 uur Opstappen bushalte bij Den Heuvel

 

08.00 uur Vertrek uit Velp naar museum Venlo, aankomst ca. 10.30 uur
10.15 uur Koffie met Limburgse vlaai, Van der Valk Venlo
11.15 uur Tentoonstelling ‘De Zonnekoning en Oranje’ met audiotours
13.00 uur Vertrek naar Jochumshof in Steyl
13.30 uur Lunch
14.30 uur Vrije invulling, naar keuze:
Botanische tuin of Kloosterdorp Steyl verkennen met o.a. het Missiemuseum
17.00 uur Vertrek richting Velp
18.30 uur Aankomst in Velp, Rheden en Dieren

 

Limburgs Museum te Venlo
Tentoonstelling De Zonnekoning en Oranje (audiotours)
In juni 2023 is het 350 jaar geleden dat de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV in dertien dagen tijd Maastricht veroverde. Het gonsde in heel Europa, want de stad gold destijds als een van de sterkste vestingen van het continent. De overwinning kreeg een prominente plek in de Spiegelzaal in Versailles en op de Porte Saint-Denis in Parijs.
In 1676 mislukte een poging van stadhouder Willem III van Oranje om de stad te heroveren voor de Nederlandse Republiek. Franse soldaten en bestuurders bleven uiteindelijk nog tot 1679 in Maastricht.
Wat dreef beide vorsten? Wat betekenden Maastricht en Limburg voor hen? En welke gevolgen hadden hun acties voor de mensen in deze regio? Deze vragen staan centraal in de grootse tentoonstelling De Zonnekoning en Oranje – Slaags aan de Maas.

 

Deze tentoonstelling is een samenwerking met het Service Historique de la Défense, Musée national des châteaux de Versailles et de Trianon, Rijksmuseum en Paleis het Loo.

 

Adam Frans van der Meulen, Koning Lodewijk XIV tijdens het Beleg van Maastricht 1673. Collectie Limburgs Museum

Kloosterdorp Steyl
Dit kloosterdorp ligt op een van de meest schilderachtige plekjes langs de oever van de Maas in Noord-Limburg. De provincie Limburg heeft het Kloosterdorp het predicaat regionaal cultureel erfgoed toegekend, vanwege de monumentale en landschappelijke waarde, de bijzondere concentratie van gebouwen, het rijke cultureel-maatschappelijke verleden en de aanwezigheid van bijzondere tuinen, musea, kunstenaars en ambachtslieden.

 

 

Jochumshof in Steyl
Verborgen achter oude muren, midden in het mooiste kloosterdorp van Nederland, vindt u de Jochumshof; een enclave van natuur, historie en rust met een fenomenaal uitzicht over de Maas.
Ontdek de Botanische tuin: struin tussen onze unieke verzameling bijzondere, oude en exotische planten, heesters en bomen. Zie de website.

 

Strijk neer in ons Grandcafé met een kruidenierswinkelinrichting uit 1880, stoeltjes uit een oud Limburgse kroeg en tafeltjes uit India.
Buiten de memorabele ambiance kunt u ook terecht op een van de vele terrassen voor koffie en thee, diverse Limburgse vlaaien of geniet van verrassende gerechtjes uit eigen keuken.

 

Missiemuseum
Oude kloostergebouwen vormen een bijzondere enclave van katholiek erfgoed in Steyl. In het Missiemuseum zijn maar liefst 1500 opgezette dieren te zien zijn, verzameld door missionarissen sinds het einde van de 19e eeuw.
Deze missionarissen brachten ook plantenzaden mee voor de bijzondere botanische tuin Jochumhof. De tuin werd in 1933 opgericht door Pater Peter Jochum om het biologieonderwijs aan het klooster te ondersteunen
Filmpje van Nu te zien AVRO TROS.

 

Inbegrepen in de prijs van € 57,50:

  • Vervoer bus Dieren – Venlo v.v. (bus Munckhof)
  • Koffie/thee en Limburgse vlaai
  • Toeslag tentoonstelling
  • Uitgebreide lunch in Jochemshof

Voor eigen rekening:

  • Toegang museum € 16,00 (museumjaarkaart, Vriendenloterij VIPkaart gratis)
  • Toegang Botanische tuin € 3,00
  • Toegang Missiemuseum € 9,00 (museumjaarkaart gratis)

Aanmelden door middel van een mail aan AntoinetteOKRR@kpnmail.nl
Uw aanmelding is definitief na betaling van de eigen bijdrage op rekeningnummer NL83ABNA0556713591 t.n.v. Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal o.v.v. van uw naam en omschrijving excursie 2023. U ontvangt van ons een bevestigingsmail.