Zomerexcursie naar Münster augustus 2010

Op een onverwacht zonnige dag in augustus vertrok er een geheel gevulde bus met leden van de Kring richting Münster in Duitsland. De heenweg voerde ons door omleidingen over bochtige landweggetjes, wat het koffieschenken in de bus tot een ware kunst maakte. De deelnemers hadden zich in de bus al kunnen voorbereiden op het bezoek met behulp van het historisch overzicht dat door Elise geschreven was, en iedereen had al kunnen nadenken over invulling van de vrij te besteden middag. Netjes volgens planning arriveerden wij in de stad, waar wij opgewacht werden door een Nederlands en Duitstalige gids.

 

VredeVanMuenster

De eerste gang was naar de Friedensaal, waar op 15 mei 1648 het verdrag getekend werd dat een einde maakte aan de 80-jarige oorlog, een gebeurtenis waar wij Münster vooral van kennen. In de Friedensaal zagen wij de portretten van de heren die aanwezig waren bij deze gebeurtenis. Deze heren kwamen met hun hele huishouden naar Munster, waar veel inwoners plaats maakten in hun huizen om de onderhandelaars en hun gevolg te huisvesten. De logeerpartij duurde helaas enkele jaren, de delegaties gingen namelijk niet samen om te tafel, maar stuurden een gezant die de mening van de delegatie overbracht naar de andere delegatie.

 

                
Natuurlijk werd er ook een bezoek aan de Dom gebracht, en wel precies om 12 uur, zodat wij de astronomische klok in werking konden zien. Onder begeleiding van klokkenspel draaiden de heilige drie Koningen in het rond.

MuensterDom        MeunsterAstrKlok
    

De Prinzipalmarkt werd bewandeld, waar de gevels herinneren aan de Hanzetijd. Aan de toren van de St. Lamberti zagen wij de drie kooien bungelen, waarin in de 16e eeuw de drie leiders van de Wederdopers, waaronder onze eigen Jan van Leiden, na terechtstelling getoond werden ter afschrikking.

MuensterPrizipalmarkt        Muenster_Lamberti_Koerbe

De lunch vond plaats in een eeuwen oude Stadherberg, waar het voedsel en de drank dezelfde stevige kwaliteit als het gebouw hadden De middag was vrij te besteden en de stad werd verder verkend, hoewel ook sommigen kozen voor een terrasje en de zon.

 

De terugreis verliep voorspoedig, en pas bij de Nederlands grens begon het te regenen, een goede timing dus, ook wat weer betreft.

Al met al een hele geslaagde excursie, die voor velen zal leiden tot een tweede bezoek van deze prachtige historische stad, die eigenlijk vrij dichtbij gelegen is. Dank aan Tanny, André en Elise voor de perfecte voorbereiding!