Zomerexcursie Breda

Het bestuur van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal nodigt u uit om deel te nemen aan de zomerexcursie naar Breda.

 

Woensdag 23 augustus 2017

 

Vertrek:

 

  • 08.00 uur Dieren     –  bushalte bij NS-station zuidzijde
  • 08.05 uur Ellecom   –  bushalte Dorp, tussen Pieperslaan en Kastanjelaan
  • 08.10 uur De Steeg  –  bushalte Brantsenpark
  • 08.15 uur Rheden    –  bushalte t/o Pannenkoekenhuis Strijland
  • 08.20 uur Velp         –  Bushalte Den Heuvel

 

Breda is bekend als Nassaustad, en naast Leeuwarden de enige stad die zich met die naam mag tooien. De band tussen het Huis Nassau en Nederland ontstond in 1403. Graaf Engelbrecht I van Nassau trouwde in dat jaar met Johanna van Polanen, vrouwe van Breda. De Nassaus woonden honderdvijftig jaar lang op het Kasteel van Breda. In deze periode gaven zij de aanzet voor de welvaart van Breda en brachten zij de stad tot ontwikkeling.
Op het gebied van de Nassaus is er veel te zien in Breda: het Kasteel van Breda waar de Nassaus woonden, de Grote Kerk waar maar liefst 9 Nassaus én de eerste Prins van Oranje begraven liggen, het Begijnhof, tientallen hofhuizen van leden van de hofhouding, een jachtslot, het prachtige stadspark ’t Valkenberg, waar de Nassaus hun valken lieten jagen, en nog veel meer.

 

Na de koffie met wat lekkers kijken we eerst rond in het Stedelijk Museum Breda. Het museum opent haar deuren in juni 2017 en komt voort uit het Breda’s Museum en MOTI (Museum of the Image). Het nieuwe museum richt zich op de geschiedenis van de stad Breda en actuele beeldcultuur. Het is gevestigd in het historische pand van “De Beyerd”.

 

Verkwikt van de lunch gaan we daarna onder leiding van een VVV-gids de oude binnenstad in. We wandelen de Historische Kilometer en komen langs enkele bekende hoogtepunten in Breda. Tussendoor zijn er tal van kleine monumenten waar we bij stil staan. En wat natuurlijk niet mag ontbreken is een bezoek aan het terrein van het Kasteel van Breda, sinds 1828 in gebruik bij de Koninklijke Militaire Academie (KMA) en niet toegankelijk voor bezoekers. Alleen onder leiding van onze VVV-gids en op vertoon van legitimatie is het militaire terrein te betreden.

 

Rond 16.00 uur verlaten we Breda om rond 18.00 uur weer terug te zijn in Velp.

 

Kosten: € 50,- per persoon, te voldoen op rekening NL83ABNA0556713591 t.n.v. Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal. Pas na ontvangst van uw betaling is uw deelname definitief.

Opgave vóór 12 augustus bij Hilde Brekelmans, Smidsallee 14, 6994 BJ De Steeg, 026-4952480, e-mail: Hilde Brekelmans

 

Legitimatie is verplicht bij deze excursie! Vergeet u niet uw museumjaarkaart mee te nemen? Eventueel kunt u ter plaatse zelf een entreebewijs kopen.