Zomerexcursie Amsterdam 25 juli 2014

Dit keer een excursie met architectuurcontrasten. Het Paleis op de Dam van 1649 van Jacob van Campen, direct na de Vrede van Munster gebouwd als Stadhuis. Het grootste en mooiste toen van Europa, het ‘achtste wereldwonder’. Van binnen één groot museum: vol marmeren beelden en vloeren, meubels en tapijten, schilderingen en schilderijen, lampen en klokken. Vervaardigd door toenmalige topkunstenaars zoals Artus Quellinius, Rombout Verhulst, Rembrandt, Lievens, Bol, Ovens en Jordaens.
Wij werden vakkundig rondgeleid door uitstekende gidsen. Kwamen tijd te kort om alles te kunnen zien. Een eigen volgend bezoek is zeker de moeite waard.

 

In de middag verzorgde architect Emiel Lamers op een uiterst boeiende manier een rondleiding in het oostelijk Havengebied, op het Java-, KNSM- en Steigeiland en IJburg om de spraakmakende en vernieuwende architectuur aldaar te zien. Een totaal nieuw gezicht van Amsterdam.

 

De organisatie, informatie ( alleen al zeven A4-tjes over het Paleis!!!…..) en culinaire voorzieningen van de dag waren zeer verzorgd. Koffie en lunch in het Nieuwe Café, naast De Dam en versnapering in de bus. Elise Olde Rikkert en Martin Idema verdienen een groot compliment!!

 

Willem van Katwijk, Velp