Wandeling Rozendaal 6 juli 2008

Rozendaal_Huntinglodge

Huntinglodge

De wandeling met de Oudheidkundige Kring voerde zondag 6 juli 2008 door het oudste deel van het dorp Rozendaal. Om ongeveer 13.00 uur verzamelde zich een groep van minstens 40 belangstellenden op het trefpunt: het terras van de “Hunting Lodge”. Tot ieders verrassing werd de deelnemers daar een kopje koffie met wat lekkers aangeboden, wat de reeds goede stemming nog meer verbeterde !

De gids van de dag, de heer J.A. Hendrikx, had zich met een korte beschrijving van de geschiedenis en met een overdruk van een ets uit de 17e eeuw van de plattegrond van de “Heerlijkheid ROOSENDAAL buyten Arnhem” voorbereid op zijn taak: alle deelnemers kregen een fotokopie uitgereikt, wat zeer gewaardeerd werd.

 

 

rozendaal_torckschool_2

Torckschool

Het doel van de wandeling was een rondgang in het gebied ten Oosten van het kasteel en het hoogste gedeelte van de Rosendaalselaan, waarbij de heer Hendrikx over verschillende kenmerkende punten op de kaart telkens iets vertelde. De rondgang begon op de plek waar het “Koningshuisje” gestaan heeft en voerde toen naar de beek, naar de lokatie van de verdwenen watermolen, de woning “Heuveloord” van de bovenmeester, de Torckschool en het Spijker, over de Moestuinen, langs de 250 jaar oude kerk om tenslotte in de tuin van het kasteel te eindigen.

 

rosendael_oranjerie_en_rozentuin_nb_2005

Oranjerie

Al docerend maakte de heer Hendrikx iedereen er terloops op attent dat de huidige situatie anders mag zijn dan die op de 17e eeuwse plattegrond, maar dat verschillende plekken nog goed herkenbaar zijn. Toen de tocht twee uur na de aanvang bij de Orangerie eindigde, was iedereen zeer voldaan en niet vermoeid, omdat onze docent zijn verhaal zo voortreffelijk had gedoseerd.

 

 

 

Frits Slijkoord, Dieren