Wandelexcursie Velperwaarden

Andre-ten-HoedtDeze zonnige zomeravond gingen een twintigtal nieuwsgierige leden op stap in de Velperwaarden. Met name om van de unieke gelegenheid gebruik te maken om een rondleiding te krijgen in het vooralsnog ‘verboden’ terrein van Natuurmonumenten aldaar. Onze gids was het ons al bekende lid André ten Hoedt, die dit gebied tot zijn werkterrein heeft. Hij weet er werkelijk van alles vanaf.

 

 

Bloemenpracht-1Zeven eeuwen geschiedenis werden ons voorgetoverd door boeiende verhalen en aan de hand van een stapel geplastificeerde kleurenkopieën van eeuwenoude kaarten, die het natuurlijk en kadestraal verloop toonden van veranderingen. De steeds wijzigende rivierloop en de eigendomsoverdrachten gaven een boeiend beeld van deze waarden, waar wij met eigen ogen de huidige toestand zagen. Al lopend, 2,5 uur lang, wist hij ons ook op alle bijzonderheden te wijzen van de flora en fauna. Heerlijk om van zo’n natuur- en geschiedenisliefhebber een rondleiding te krijgen. Wij waren allen verrast over de natuurlijke rijkdom van dat gebied. En hopen nu dat het hem lukt om ‘daar een openbaar toegankelijk ‘struinpad’ te krijgen.

 

WikkeEr viel zoveel te genieten. Groepen spreeuwen die kieviten verjoegen. Een buizerd die ons duidelijk maakte dat wij niet verder mochten
komen richting zijn nest met jongen. Een vos die achter vogels en hazen aanzat. Ik heb nog nooit van mijn leven zoveel hazen gezien op één wandeling als deze avond. Een hommelnest. Een dassenburcht. En de zich blijkbaar steeds uitbreidende bloemenvariëteit. Net uitgebloeide morgenstern. Wikke, in al haar schoonheid, en dat in de avondzon. En dan die prachtige verzameling windveren boven ons. Heerlijk, wat een avond. Dit smaakt naar meer.

 

Willem van Katwijk