Vertelling en wandeling Spankeren 7 mei 2017

Op zondag 7 mei vond de maandelijkse historische wandeling van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal plaats in Spankeren. De wandeling begon om 13.00 uur bij herberg ‘De Luchte’. Het was niet zo makkelijk met de auto te bereiken door de omleidingen in Dieren. Gelukkig hadden een dertig tal mensen de Luchte toch kunnen vinden.

 

Ton Elzebroek vertelde een verhaal  over een ingrijpende gebeurtenis die zich in 1560 hoogstwaarschijnlijk in herberg  de Luchte heeft afgespeeld. De gegevens waarop dit verhaal zijn gebaseerd, zijn pas het afgelopen jaar in het archief in Kampen ontdekt. Het ging over een inbraak waar vijf personen bij betrokken waren, die later in Kampen gearresteerd en berecht werden.

 

Hierna wandelden we naar de Gelderse Toren, die onlangs aan de buitenzijde prachtig is gerestaureerd.

 

 

Wim van den Beukel deed daar de historie van de toren uit de doeken o.a. aan de hand van een maquette en mooie afbeeldingen die hij meegenomen hadden.

 

 

We konden  verschillende bijgebouwen van dicht bij bekijken en de toren van alle kanten. In de tuin stonden wat speciale bomen.Tenslotte liepen we langs een mooi pad terug met verschillende meidoorn hagen die helaas nog niet bloeiden.

Ons nieuwe bestuurslid Yvonne van Lynden bedankte Ton Elzebroek en Wim van den Beukel  hartelijk voor het boeiende verhaal en de mooie wandeling!

Nelleke den Boer-Pinxter