Excursie naar de Panoven in Zevenaar en molen “de Hoop”

panoven001Na de lezing “Brood voor stenen” op 25 februari 2010 door de heer Ben Janssen over de steenovens aan de IJssel volgde op 10 april een excursie naar de Panoven in Zevenaar en de molen De Hoop in Oud-Zevenaar.

 

Met 30 leden vertrokken we op een zeer zonnige maar koude voorjaarsdag. Eenmaal aangekomen bij de Panoven werden we rondgeleid door een van de voormalige directeuren van de steenfabriek “de Bijlandt”, die ons zeer deskundig veel vertelde over de werking van de bijzondere zigzagoven. Deze is rond en de laatste van dit type in West-Europa. Het is een mooi bewaard industrieel erfgoed uit 1860. Tot 1983 werden hier nog op ambachtelijke wijze stenen gebakken. Het eromheen liggende gebied is samen met de Panoven een terrein dat veel cultuur- en natuurhistorische elementen bevat in de Gelderse Poort. De oven en de daar achterliggende droogloods zijn nu op de Rijksmonumentenlijst geplaatst.

 

Molen_DeHoopNa een kopje koffie zijn we vertrokken naar de nabij gelegen molen “de Hoop”. Hier heeft de eigenaar, de heer Jan Pijnappel, telg uit een oud molenaarsgeslacht, ons rondgeleid. De molen is nog steeds in bedrijf. Er wordt nog steeds meel geleverd aan een aantal bakkers. Boven op de omloop genoten we van een fantastisch uitzicht en hebben we uitleg gekregen. De molenstenen worden een aantal keren per jaar handmatig ruw gemaakt. De winkel is zeer uitgebreid met ambachtelijke artikelen. De heer Pijnappel verraste ons na afloop met elk een kilo pannenkoekenmeel.