De Nieuwe Hollandse Waterlinie

Op 31 augustus stond de bus Happy om 8 uur klaar in Dieren waar de eerste deelnemers opstapten. Na een stop in Rheden, liep de bus pas echt vol in Velp. We hadden een dag met echt Hollands weer, mooie luchten, af en toe een buitje, maar een goede temperatuur.

 

SlotLoevenstein

Kasteel Heukelum

Onze eerste stop was Kasteel Heukelum. Dit is de laatste stamburcht van het eens roemruchte geslacht van Arkel. Het slot heeft een bewogen geschiedenis. De oudste balk in de torenmuur is van 1286. De bovenbouw boven de voordeur dateert uit de 15de eeuw. In de 18e eeuw koopt Johan van der Stel de toren met de resten van het slot, dat gedeeltelijk verwoest werd in 1672 bij de Franse inval. Sinds 1988 is het huis in het bezit van de familie Ruyten, die het helemaal heeft laten restaureren.

 

Het huis wordt door een gang in 2 helften gedeeld. We zagen o.a de Dameskamer met etagère met Chinees porselein. De grote zaal met grof geweven linnen behangen, vol met jachttaferelen. Beneden in de keuken Wedgewood- en Peter Regot serviezen in de vitrinekasten. In de Herenkamer hing een familieportret van de familie van der Stel. Verder was er een klein museum en in de eetzaal was de tafel gedekt met zeldzaam Loosdrechts porselein.

 

FortVuren

Fort Vuren

De volgende stop was Fort Vuren, waar we gastvrij onthaald werden op koffie met heerlijke taart. Dit fort was onderdeel van de nieuwe Hollandse Waterlinie.. Het fort werd in 1844 gebouwd ter bescherming van Gorinchem en om te voorkomen dat de vijand naar het westen trok. Er werd in verschillende etappes aan het fort gebouwd. In 1940 onderging het een Duitse luchtaanval. Vlak na de oorlog deed het dienst om verschillende “foute Nederlanders te interneren. Er bleken op een bepaald moment 500 mensen in te bivakkeren en……1 vrouw! ( ja inderdaad die moest de was doen!). De naam van deze vrouw heeft de geschiedenisboekjes niet gehaald. Maar dat moet toch een kanjer geweest zijn? Misschien kunnen we nog eens een standbeeld van haar laten maken.

De rondleiding in het fort was erg de moeite waard, de gids wist ons veel boeiende verhalen te vertellen.

 

SlotLoevenstein

Slot Loevenstein

Hierna reden we naar slot Loevestein, wat weliswaar tegenover Fort Vuren lag , maar onze bus Happy paste niet op het pontje, dus moesten we een eind omrijden.

 

Na een heerlijke lunch, volgde een rondleiding door het slot. Slot Loevestein heeft een afwijkende geschiedenis van andere kastelen, want het is nooit verwoest geweest. De ligging is prachtig. Natuurlijk kent iedereen Slot Loevestein door het verhaal van de ontsnapping van Hugo de Groot in zijn boekenkist. Onze gids wist het verhaal heel uitgebreid te vertellen, terwijl we allemaal gezellig om de kist heen stonden. De hoofdrol was voor de vrouw van Hugo, die haar man maar aanspoorden om toch veel gymnastiek oefeningen te doen zodat hij soepeltjes in zijn kist zou passen. Er bleef één groot probleem. Hugo had last van kriebelhoest en dat is toch een beetje lastig als je illegaal in een boekenkist wilt ontsnappen. Uiteindelijk had het dienstmeisje, die kennelijk de kist moest vergezellen daar een oplossing voor. Zodra Hugo begon te hoesten zou zij daar heel hard overheen gaan hoesten. En zo is het geschied. Hugo kreeg asiel in Frankrijk en hoe zijn vrouw en kinderen (ik weet niet of ze die ook hadden?) ook in Frankrijk terecht gekomen zijn, werd ons verder niet verteld.

 

De terugreis verliep voortreffelijk en we waren allemaal keurig op tijd terug. Met veel dank aan de organisatoren, het was een zeer goed georganiseerde, interessante en afwisselende excursie. Hulde.

 

Doke Doude van Troostwijk