Wapenzilver

Twickel, Weldam, Middachten en Amerongen; de vroegere bewoners en hun zilver 1550-1950. Schrijver: Barend J. van Benthem.

 

Besproken worden in dit boek de families Van Wassenaer, Van Reede, Aldenburg Bentinck en Van Heeckeren. Deze families, bewoners van voornoemde huizen, worden hier geportretteerd, iedere generatie in een hoofdstuk met hun zilverbezit. Na ieder huwelijk kwam er weer een andere samenstelling van familiewapens – alliantiewapens die op de zilveren voorwerpen werden aangebracht. Collecties zilver vielen uiteen, maar kwamen soms later weer bij elkaar door huwelijken van geparenteerde leden van de bezittende families. Op heldere wijze wordt duidelijk gemaakt hoe de familiebetrekkingen van deze families waren en in welke huizen zij leefden. Daarbij spelen de wapens en wapentekens die gegraveerd staan op het zilver een belangrijke rol. De gewoonte die te tonen wisselde met de tijd en laat duidelijk Duitse en Engelse heraldische gebruiken zien.

 

Na een verhalend gedeelte dat een derde van het boek beslaat, volgt het catalogusgedeelte met een uitgebreide beschrijving van 132 voorwerpen met afbeeldingen uit het zilverbezit van genoemde families. Aandacht wordt besteed aan en herkomst en de heraldische beschrijving van de wapens op de voorwerpen.

Naast registers op archiefbronnen, literatuurverwijzingen en een register op personen, bovendien een register op de zilversmeden, namen van de genoemde voorwerpen, een geografisch register en een register van wapens en wapentekens op naam, op onderscheiding en op wapenspreuken.

 

Een prachtig naslagwerk voor historici en geïnteresseerde liefhebbers.

 

Barend J. van Benthem, Wapenzilver; Twickel, Weldam, Middachten, Amerongen; de vroegere bewoners en hun zilver 1550-1950. Waanders, Zwolle, 2020, 448 p.

 

Fineke Burgers