Ambt & Heerlijkheid 223, jaargang 70, juni 2024

Op de voorkant van deze aflevering een foto uit begin jaren ’50. Het loopt over van details die generatiegenoten meteen herkennen. Op de toonbank een massieve kassa met draaihendels, je hoort bijna het geluid van de openvliegende lade. En weegschalen, vaak knalrood, waarop altijd het Nederlandse wapen was afgebeeld met ‘Je maintaindrai’ (voor een weegschaal een goed uitgangspunt natuurlijk). Achter de toonbank een vriendelijke mevrouw in een onberispelijke witte schort. Meneer de kruidenier droeg meestal een witte jas, het gaf hem een beetje de uitstraling van een dokter. Je kon bestellen en betalen via een merkwaardig boekje. En Van Melle was toch iets met snoepjes en toffee? De kruidenierswinkel werd bestierd door een echtpaar. De vrouw van het kruideniersechtpaar had altijd een prettige Lucille Ball uitstraling. Maar voor de kruidenier zelf moest je toch op je hoede blijven. Hij was vriendelijk, dat wel, maar hield tegelijkertijd de boel streng in de gaten. Niets ontging hem en je voelde dat je geen verkeerde intentie moest uitstralen. Eén verdachte beweging en er zou wat zwaaien. Dat je niets verkeerd in de zin had, dat deed er niet toe. Het was de tijd van zoethout, Sunlight zeep, Van Houten chocolade en busjes Vim.

 

Als dit soort nostalgische overwegingen je overvallen, is het duidelijk:  je bent een babyboomer. De naoorlogse geboortegolf die ook in onze gemeente zorgde voor een flinke bevolkingsgroei. Als een soort vloedgolf zou hij door de volgende decennia trekken. In de jaren ’50 en ‘60 groeide het aantal leerlingen voor de scholen stormachtig. Overvolle klassen, overal werd er aangebouwd of kwamen nieuwe schoolgebouwen. Na wat hippie-gedoe in de sixties moesten vanaf de jaren ’70 in dorpen en steden flink wat nieuwbouwwijken uit de grond worden gestampt. Er kwamen steeds meer jonge gezinnen bij. En er moest volop geïnvesteerd worden in de productie van van alles en nog wat, ook de welvaart steeg naar ongekende hoogte. Maar inmiddels is voor deze golf de kust in zicht en geeft de vergrijzing weer heel andere uitdagingen aan de samenleving.

 

Het woord boomer heeft – dankzij een YouTubefilmpje uit 2019 – inmiddels een heel wat andere betekenis. Het werd destijds zelfs ‘het woord van het jaar’. Boomer werd dus ook onderdeel van de woordenfamilie van Van Dale. Bij het woord ‘boomer’  geeft het (online) Van Dale woordenboek de volgende betekenis: “persoon, m.n. van gevorderde leeftijd, met ouderwetse denkbeelden”. Spoel je mond met Sunlight Zeep! zou ik zeggen. Ik ga maar eens lekker wat bladeren door dit nummer van Ambt & Heerlijkheid.

Hans Witt