Ambt & Heerlijkheid 213, jaargang 67, december 2021

Voor u ligt Ambt & Heerlijkheid (A&H) 213, het laatste nummer van 2021, vol interessante verhalen. Zo schrijft Ton Elzebroek over de Thorbecke Graven op het kerkhof in Spankeren. Van Astrid Schutte kwam het boek ‘De laatste heer van Baak’ uit. Hij woonde een deel van zijn jeugd en zijn oude dag in Velp. Jan van den Broek licht een tikje van de sluier op van het verdwenen klooster in De Steeg. Jos Leeman vertelt over drie generaties fotografen Dirksen en Drogist Dobbenberg uit Dieren.

 

Henk Stemerding en Frans Wellink hebben een hele studie gemaakt van de tien dammen die het water keren om te voorkomen dat delen van Rheden overstromen bij hevige regenval. Cathrien van de Ree rondt haar artikelenreeks over de begraafplaats van Rozendaal af, evenals Jan van der Wal zijn artikel ‘Van villa Korvina tot huize Mariposa’. Dit laatste deel gaat o.a. over de tijd dat Mariposa een contractpension was. Het boek ‘Villa de Wartburg’ wordt besproken door Jeroen van Gessel.
Thea Berendsen-Versteeg is nieuw in Ellecom en verblijdt ons met een artikel over dominee De Jong. Lees hier het hele verhaal, met noten en bronnen.

 

Dit is het laatste nummer van A&H waaraan ik meewerk, het eerste nummer was A&H 157. 14 Jaar heb ik in de redactie gezeten en aan 56 nummers van A&H meegewerkt, dus de hoogste tijd voor vers bloed. Toen ik in de redactie kwam, was Walter de Wit hoofdredacteur, daarna Wencel Maresch, Dick Bosveld en toen weer Walter de Wit. December 2015 gaf Walter aan te willen stoppen als hoofdredacteur. Fineke Burgers haalde mij over om samen het stokje van hem over te nemen. Wij hebben 6 jaar met veel plezier de verantwoording voor het blad gedragen en nu is het voor mij welletjes. Gelukkig hebben we, ondanks de coronatijd, de redactie kunnen versterken, zodat ik met een gerust hart vertrek.

Graag wil ik alle auteurs die in deze periode artikelen geschreven hebben voor A&H, bedanken, want zonder kopij geen blad, zo simpel is het en de redactie kan niet alleen het blad vol schrijven. Namens de hele redactie wens ik u prettige feestdagen toe.

Nelleke den Boer-Pinxter