Ambt & Heerlijkheid 212, jaargang 67, september 2021

Half juli zijn we met veel plezier als redactie na een lange tijd (door Corona) weer bij elkaar geweest. Omdat ik aan het eind van het jaar stop, hebben we meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om een nieuwe hoofdredacteur te benoemen met instemming van het bestuur. Hans Witt gaat mij opvolgen. Hij heeft jaren in de gemeenteraad van Rheden gezeten, dus kent hij de gemeente door en door, wat een groot voordeel is.

 

In A&H 212 staan drie stukken over Velp en wel de geschiedenis van Albert Hein van Anita Matser, het vervolg van Mariposa van Jan van der Wal en het huizenblok van Hein Gierman van Marijke Bruinewoud. Het stuk over de koetsier van de Raaphorst uit Arnhem van Mario Broekhuis eindigt in Velp, als de laatste bewoonster met haar zuster naar Velp verhuist. Cathrien van de Ree gaat verder met de beschrijving van de begraafplaats van Rozendaal.

 

Het verheugt mij zeer dat Cees Ursem een stuk heeft geschreven over de Harmonie van Laag Soeren. Uit de Steeg komen twee verhalen, een van Frans Wellink over Daan Modderman, die zijn sporen heeft verdiend in de paardensport en het andere van Jan van den Broek over een mysterieuze ansichtkaart. Jos Leeman laat de Dierense kruideniers, Bakkerij de Korenschoof en het archief van Frans Nas nog eenmaal voor het voetlicht komen. In het volgende nummer komt een stuk over Spankeren en Ellecom, zodat alle dorpen van de gemeenten Rheden en Rozendaal dit jaar minstens een
keer aan de beurt komen in ons blad.

 

We hebben nog twee boekbesprekingen voor u. Ons nieuwe redactielid Gajus Scheltema bespreekt ‘Van Heide naar Holes’, 125 Jaar Rosendaelsche Golfclub 1895-2020, dat geschreven is onder redactie van Johan Carel Bierens de Haan. Hans Witt bespreekt ‘Terug naar huis – Van oude dingen en mensen die voorbijgaan’ van Marjon Weijzen & Jikke Göbel. Het comité Open Monumentendag promoot zijn programma.

 

Namens de redactie wens ik u veel leesplezier.

Nelleke den Boer-Pinxter