Ambt & Heerlijkheid 210, jaargang 67, maart 2021

De redactie begint 2021 met Ambt & Heerlijkheid 210, dat vanaf nu door Rob Weenink zal worden opgemaakt. Helaas hebben we het coronavirus nog niet van ons af kunnen schudden, maar gelukkig heeft dat geen invloed op A&H, we krijgen meer dan genoeg kopij; daarvoor onze dank. Wel zouden we het fijn vinden om af en toe ook kopij uit Laag-Soeren te krijgen.

 

Cathrien van de Ree sluit de serie Steen af met een verhaal over de toepassing van natuursteen bij de bouw van gebouwen in onze gemeenten. Onze felicitaties gaan naar de fanfare in Rheden, die dit jaar 125 jaar bestaat. Dick Bosveld doet de geschiedenis uit de doeken. Helaas hebben we vernomen dat corona voor Drum- en showfanfare Mr. H.M. van der Zandt Velp, opgericht 1 december 1952, fataal was.

 

In onze special vorig jaar hadden we geen plaats meer voor het verhaal dat Arend Bulder had opgetekend over de oorlog in Velp, we plaatsen het nu, voor de herdenking van de bevrijding van Velp op 16 april. In de gemeente Rheden is nog een jubileum en wel het 100 jarige bestaan van het Strooiendorp, waaraan in dit nummer aandacht wordt besteed.

 

Jan van der Wal gaat verder met de historie van Huize Mariposa en zijn bewoners in Velp. Hij doet o.a. uit de doeken waarom het tegeltableau met twee prachtige vlinders boven de voordeur is aangebracht. Fineke Burgers is de archieven in gedoken om de geschiedenis van de oorlogsburgemeester van Rheden, Carel Kalhorn, uit te zoeken, wat met de sluiting van de archieven tijdens corona nog een hele uitdaging was. Van Jos Leeman hebben we een stukje over de Diaconiewoningen in Dieren. Een boekbespreking van Biljoen, kasteel, bewoners, landgoed, kon natuurlijk niet ontbreken. Fineke bespreekt het prachtige boek voor u.

 

Namens de redactie wens ik u veel leesplezier.

Nelleke den Boer-Pinxter