Ambt & Heerlijkheid 208, jaargang 66, september 2020

Ambt & Heerlijkheid (A&H) 208 is een extra dik nummer, met diverse onderwerpen, zodat u zich in deze coronatijd niet hoeft te vervelen. Het verheugt ons dat we op de vorige twee nummers van A&H leuke reacties hebben gekregen. Zo weten we wat voor onderwerpen u aanspreken en waarover u meer zou willen weten.

 

Jos Leeman bijt in dit nummer het spits af met een artikel over bijzondere zwerfstenen. Deze komen ook voor in het stripboek over de geschiedenis van Rheden, waar momenteel hard aan gewerkt wordt. Fineke Burgers heeft zich door de corona-epidemie laten inspireren. Cathrien van de Ree en Nico van Raalte vertellen over molens en mensen in het beekdal op Rozendaal. Naar aanleiding van de fantastische tentoonstelling vorig jaar in Spankeren schrijft Ton Elzebroek over de Tachtigjarige Oorlog in deze contreien.

 

Bij de monumentenbeschrijvingen van Dieren kwam ik de schippersbeurs tegen, maar kon er niets over vinden. Jos Leeman was zo vriendelijk om dat voor ons uit te zoeken. Het had weinig gescheeld of poortje Overbeek in Velp had er niet meer gestaan.

 

Gerrit van Middelkoop ging op zoek naar het verhaal achter de locomotievenloods uit zijn jeugd in de Havikerwaard, die hij op een wandeling terugvond. Eerst heeft hij een tentoonstelling gehouden in de voormalige Bibliotheek in Velp. Ook heeft hij een prent gedrukt op stenen, deze zijn nog te koop. Daarna trok hij met een voorstelling langs volle zalen, maar toen kwam corona. U kunt zijn verhaal lezen in dit nummer en A&H 209.

Jan Mankes stierf in Eerbeek in 1920, 30 jaar oud. Truus Havinga-Wielenga heeft een ode gebracht aan deze verstilde schilder. (Expositie in Museum More t/m 25 oktober 2020. Voor info klik hier).

 

Bert Rijssen heeft voor ons een transcriptie gemaakt van correspondentie gericht aan Mili Herman door o.a. verschillende kunstschilders waaronder Jan Toorop. Van hem is de schets van Mili met viool op de kaft van A&H. De transcripties staan op onze website: Transcripties

Gerrit Kleister ontdekte nieuwe geheimen van Avegoor en deelt ze met ons in dit en het volgende nummer van A&H. Jeroen van Gessel schreef een boekbespreking over ‘Boys blijft Boys’.

Hans Rijnbende, die 12 jaar in de redactie zat van A&H, is 16 juli overleden. Hij heeft veel stukken voor A&H en boeken over de regionale geschiedenis geschreven, wij wensen zijn familie veel sterkte toe.
Namens de redactie wens ik u veel leesplezier.

Nelleke den Boer-Pinxter