Ambt & Heerlijkheid 201, jaargang 64, december 2018

Dit is de laatste A&H van 2018. Wij hopen dat u ons blad ook dit jaar met veel plezier heeft gelezen.

 

In dit nummer een stuk van Cathrien van de Ree over de bedrijvigheid die vooral vroeger in Rozendaal plaatsvond.
We hebben het afgelopen jaar in elk nummer aandacht besteed aan Rozendaal i.v.m. het feest 200 jaar Rozendaal en sluiten met dit stuk deze reeks af.

 

Hierop volgt een stuk van Anita Matser over de bedrijvigheid van drie generaties Kranenburg in Velp. Frans Wellink rondt de geschiedenis van De Kruishorst af en Ton Elzebroek vertelt het spannende verhaal van een overval op ´De Luchte´ in Spankeren. Hierna vervolg ik, na een lange pauze, mijn verhaal over de bewoners van Biljoen met Alexander Bernard II van Spaen.

 

Jos Leeman vertelt alles wat er valt te weten over de molens in Dieren. Het verhaal van een omstreden verbouwing van de kerk van Ellecom in de negentiende eeuw is op papier gezet door Frank Keverling Buisman en Jan Jansen.

 

Verder hebben wij nog drie speciale boekbesprekingen voor u: de eerste gaat over de orgelmakers Gebr. Leichel, die werkten o.a. in Arnhem, Drempt, Dieren, Laag-Keppel, Eerbeek, Loenen, Ellecom, Rheden, Rozendaal en Doesburg. U ziet dat zij in vier van onze dorpen betrokken waren bij het orgel! Dan volgt een bespreking van het boek over een kleine bijzondere begraafplaats aan de Bergweg in Velp. Misschien kent u de begraafplaats door het boek ‘Knielen op een bed violen’. Tenslotte het boek ‘Nijver Dieren-noord’, waar we door omstandigheden jaren op hebben moeten wachten.

 

We sluiten dit nummer af met een verslag van de zomerexcursie van de Kring naar Dordrecht en met, zoals gewoonlijk, de mededelingen van het bestuur van onze voorzitter. Meer foto’s van de excursie, interessante boekbesprekingen, lezersvragen en veel meer vindt u op onze website: www.oudheidkundigekring.nl

 

Namens de redactie wens ik u hele fijne feestdagen toe. Volgend jaar viert de Kring haar 65ste verjaardag en daar zullen wij beslist aandacht aan besteden.

Nelleke den Boer-Pinxter