Ambt & Heerlijkheid 199, jaargang 64, juni 2018

Met Ambt & Heerlijkheid 199  hebben geprobeerd weer een gevarieerd nummer voor u samen te stellen. Wij zijn hierbij afhankelijk van de kopij die we aangeleverd krijgen, daarom onze dank aan alle auteurs.

 

Frans Wellink gaat in dit nummer verder met deel II van zijn interessante verhaal over Landgoed De Kruishorst te Worth-Rheden. Fernand Schakenraad vertelt waarom de kleine gemeente Rozendaal nog steeds zelfstandig is, al was het soms kantje boord. Wie al een tijdje in Velp woont, kende modehuis Harmien aan de Hoofdstraat. Marijke Bruinewoud weet er het fijne van!

 

Wilt u ook eens een artikel voor A&H schrijven, net als Harrie Kooijman over zijn huis in de Steeg, neem dan contact met ons op. Het emailadres van de redactie staat niet voor niets in het colofon!

 

Fineke Burgers heeft voor ons uitgezocht hoe het de zus van Vincent van Gogh, Anna, in Dieren is vergaan. De Koninklijke Rosendaalsche Kapel bestaat 160 jaar en dat hebben ze gevierd met een muzikaal optreden op Hemelvaartsdag. Dit doen ze volgens Peter Mekkink al sinds 1858.

 

De Korte Buurtweg in Rheden heeft volgens Ale Hartgers wel drie naambordjes, niet een beetje veel voor een voetpad? Koloniehuis De Geitenberg in Dieren stond op de plek waar nu de Spelerij – Uitvinderij in Dieren is te vinden. Er wordt nog steeds gespeeld, maar niet meer alleen door bleekneusjes. Sjaak van ’t Hof, een oude vriend van Sjef van der Molen, die samen met hem en andere kunstenaars op Rhederhof heeft gewoond, vertelt over Sjef. Hij was een autodidactisch kunstenaar, veldbioloog en een bijzonder man. Hij overleed in 2014 en heeft in Velp een bijzondere tuin achtergelaten: ‘De Tuin van Sjef’. Jeroen van Gessel heeft het boek R.W. Sevenstern & Zoon, distillateurs, likeur- en brandewijnstokers Anno 1820 Dieren, van Jos Leeman en Theo van Gessel, voor u besproken.

 

Namens de redactie wens ik u veel leesplezier toe!
Nelleke den Boer-Pinxter