Ambt & Heerlijkheid 198, jaargang 64, maart 2018


Dit jaar besteden we extra aandacht aan de gemeente Rozendaal omdat die zijn 200 jarig jubileum viert.

 

We starten met het verhaal van Frans Wellink over Landgoed De Kruishorst te Worth-Rheden. In het eerste deel vertelt hij over de situering en naamgeving van de Kruishorst. Hierna wordt Pieter Jacobus Meijer jr. († 1945), een Ellecomse verzetsheld, uit de anonimiteit gehaald door John Striker.
Truus Havinga heeft zich verdiept in leven en werken van schilder en tekenaar Theo Goedvriend (1879 – 1969). Een deel van zijn leven heeft hij in hotel De Engel gewoond, op de plaats waar nu het gemeentehuis staat in De Steeg.

 

Naar aanleiding van een gift die de Kring in 2015 kreeg van Dominee Laman Trip-Kleinstarink (1924-2015) heeft Fineke Burgers onderzoek gedaan. Het resultaat is een mooi verhaal over deze Remonstrantse predikant, die in Velp is geboren. Cathrien van de Ree vertelt over een wijnkelder in een dienstwoning van kasteel Rozendaal die herontdekt is. Vermoedelijk dateert de kelder van 1883. Zelfs de conservator van het kasteel wist niet van het bestaan!
Ale Hartgers neemt ons mee naar de begraafplaats aan de Pinkelseweg in Rheden, waar de grafzerk van Barend Scheffer is teruggevonden.

 

Fernand Schakenraad doet in twee afleveringen in A&H uit de doeken hoe Rozendaal van een Hoge Heerlijckheid, een zelfstandige gemeente is geworden en dat al 200 jaar is gebleven. Marijke Bruinewoud heeft Mevrouw Bep van Geldere-Evers geïnterviewd en later haar herinneringen voor ons opgeschreven.
Jeroen van Gessel stelt ons op de hoogte van de historische grondruil tussen Natuurmonumenten en Stichting Twickel vorig jaar mei.

 

Verder zijn we verrast door vier nieuwe boeken die zijn uitgekomen en wel: De circusbaron/ Jules baron Brantsen van Rhederoord en het geheim van Mata-Hari, van Frans Th.L. van Elk. Dorpssprookjes uit Ellecom, van Faucon Raphaël de Klyn. Geschiedenis van het Apeldoorns kanaal, van Rick Scholten. De Geërfden van Velp, een eeuwenoud instituut in een moderne samenleving, redactie Marc Pluim e.a. Deze vier boeken hebben we voor u besproken.

 

Namens de redactie wens ik u veel leesplezier toe!

Nelleke den Boer-Pinxter