Ambt & Heerlijkheid 197, jaargang 63, december 2017

Voor u ligt Ambt & Heerlijkheid 197, waarin bijna alle dorpen aan de beurt komen. We beginnen met het laatste deel van het uitstapje naar Velp uit het dagboek van Martje Brontsema uit 1909. Hierop volgt een interessant stuk van Ale Hartgers en Dennis den Hartog over de Indische pioniersbuurt in het dorp Rheden. De redactie vroeg zich af wat de erf-sanering bij boerderij Frankenhof behelsde en waarom boerderij Elsenhof afgebroken is. Beide boerderijen horen bij het landgoed Biljoen. Wij vonden Menno Tillema, verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de huizen en kastelen van Geldersch Landschap & Kasteelen, bereid daarover een stukje te schrijven voor ons blad.

 

Jos Leeman vertelt over de wetenswaardigheden van de Thunar padvindersgroep uit Dieren tussen 1932 en 1976. Ton Elzebroek praat ons bij over de geheimen, die de grafkelder in de Spankerense Petruskerk bij werkzaamheden aan de vloer heeft prijsgegeven. Burgemeester J.H. Klein Molekamp van Rozendaal kijkt vooruit naar het 200 jarige bestaan van de Gemeente Rozendaal in 2018. Theo van der Hoeven en Anita Matser hebben de historie van het WMG terrein in Velp onderzocht en laten ons zien welke drie mooie villa’s moesten plaatsmaken voor het gebouw van de Waterleiding Maatschappij Gelderland. Binnenkort komt hier een nieuw woonwijkje.

 

Dan hebben we nog twee boekbesprekingen voor u.

 

De eerste: Babyboomers. Hun roomse vorming (1945-1970). Casestudy Velp van Renie Hesseling is ook voor babyboomers van buiten Velp, op de vele plaatjes na, herkenbaar.

 

De tweede: Indië in Velp en Rozendaal: een wandeling, geschreven door Marthe Gaspar-Raven, is meer dan een wandelgidsje.

 

Namens de redactie wens ik u veel leesplezier toe!

 

Nelleke den Boer-Pinxter