Ambt & Heerlijkheid 196, jaargang 63, september 2017

Ambt & Heerlijkheid 196 is een gevarieerd nummer.
We beginnen met deel twee van het uitstapje naar Velp uit het dagboek van Martje Brontsema uit 1909. Daarna kijken we terug op het ontstaan van de Vijfslag in Laag-Soeren. Hierop volgt een interessant stuk van Ton Burgers -schrijver van het boek “Nederlands grote rivieren”- over de IJssel en de Dierense, Ellecomse en Doesburgsedijk.

 

Jan Holwerda behandelt het gastenboek van Rhederoord. Met de aanleg van het tracé in Dieren verdwijnen veel bomen op het landgoed “Hof te Dieren”, maar gelukkig worden ook weer nieuwe “clumps” aangelegd. Jos Leeman vertelt over de Goudakker in Dieren en leerlooier M.G van der Koot Meijburg. Ale Hartgers ontdekt dat volgens Fons Jansen bijna all Rozendalers bedriegertjes zijn.

 

Nu het zorghotel : De Valkenberg” helaas is gesloten werd het tijd om de geschiedenis van het landgoed eens op papier te zetten. Van Anita Matser en Theo van der Hoeven horen we waarom villa “Calorama” moest verhuizen naar Arnhem. Zijn alle eigenaren van een erf in Velp wel Geërfden? Het comité Open Monumentendag licht het thema van 2017 toe.

 

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Mata Hari werd geëxecuteerd als spion. Ze liet echter in de gemeente Rheden een ex-man en een dochter achter. Gerrit van Middelkoop gaat hier in het najaar aandacht besteden met het theaterstuk “De schaduw van Mata Hari”. In A&H licht hij alvast een tipje van de sluier op. Tot slot vindt u een bespreking van een interessant, rijk geïllustreerd boek over Spankeren in 1960 van de heren A.T.G. Elzebroek en J.G. Burgers.

Namens de redactie wens ik u veel leesplezier toe!

 

Nelleke den Boer-Pinxter