Ambt & Heerlijkheid 192, jaargang 62, september 2016

Adriaan_Kolkman_BoekpresentVoor u ligt Ambt & Heerlijkheid 192. Wij beginnen met het nieuws dat Walter de Wit tot erelid is benoemd en stellen zijn opvolger in de redactie aan u voor: Ale Hartgers uit Rheden. Het stuk over begraafplaats “De Pinkel” is van zijn hand. De Pinkel is een van de oude begraafplaatsen in onze gemeenten. Deze zijn onze aandacht meer dan waard. Als u ergens sporen van de geschiedenis wilt vinden is het wel daar.

 

Frank Keverling Buisman is de archieven ingedoken om de geschiedenis van de Velpsche Hockey Club uit te zoeken. Roger Crols gaat verder met zijn interessante verhaal over de wederopbouwarchitectuur. Dankzij Truus Havinga krijgen wij het stuk van A.S. Simons over Athlone te lezen. We zijn inmiddels aangeland bij deel 7 over “Bewarings- en Verblijfskamp Avegoor” van John Striker.

 

Op 4 mei j.l. is het herdenkingsraam in het stiltecentrum van de R.K. Kerk in Velp ingewijd. Gerrit Oosterink vertelt over de twee Meere Orgels in Rheden die 200 jaar bestaan. Verder ontvangt de werkgroep X van de Dorpskerk die haar 45 jarig jubileum, viert onze felicitaties. Ook deze keer hebben we boekbesprekingen voor u en wel over “Het Hof te Dieren” en “De landgoederen Beekhuizen en Heuven”. Het valt op dat er veel nieuwe boeken uitkomen. Bijzonder is dat de zoon van Jolle Baltjes de 24 artikelen van zijn vader uit A&H gebundeld heeft tot een boek. Dit boek en enkele andere worden in A&H 193 besproken.

 

Het tweede weekend van september is het Open Monumentendag (OMD), het comité OMD licht het thema toe. De Grote Kerk in de Kerkstraat viert dit jaar haar 175 jarige bestaan. Al deze nieuwtjes en nog veel meer staan op onze nieuwe website. Vergeet niet regelmatig daarop te kijken!

 

Namens de redactie wens ik u veel leesplezier!
Nelleke den Boer-Pinxter