Ambt & Heerlijkheid 180, jaargang 59, september 2013

Heiderust

Begraafplaats Heiderust

Het derde en afsluitende deel ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van begraafplaats Heiderust vervult een prominente rol in aflevering 180 van Ambt en Heerlijkheid. Adriane Colenbrander verzamelde een schat aan informatie, die inkijk biedt in het ontstaan, de gebruiken, symboliek en inrichting van deze sfeervolle begraafplaats. In een fraai gedicht uit 1930 dat is ingepast in het artikel, betuigt dichteres Hélène Swarth haar liefde voor de indrukwekkende schoonheid van deze rustieke plek.

 

Theo van der Hoeven en Anita hechten aan ons erfgoed en vertellen over de Open Monumentendag. Ze zijn verheugd dat de jeugd al op de basisschool vertrouwd wordt gemaakt met onze historische pracht. Paardenliefhebber Frans Wellink onthult de opkomst en uiteindelijke oprichting van de Landelijke Rijvereniging en Nelleke den Boer vertelt het verhaal van Henri Dunant, de man waarvan aan de rand van de Valkenberg in Rheden een beeld is geplaatst.

 

Walter de Wit neemt de meikever onder de loep en Fineke Burgers beschrijft de wederwaardigheden van de Duitse keizer Wilhelm II, die onder meer te gast was op landgoed Rhederoord in De Steeg. Ook schreef zij een artikel over het mysterie van de wolf, waarover onlangs beroering ontstond. Het inspireerde haar iets te vertellen over de geschiedenis van het roofdier, en ze doet dit met een originele inleiding.

 

Ten slotte deel 2 van het dorp Dieren in oorlogstijd. Gerrit Meyer vertelt over de spannende ontknoping van de oorlog, hij was onder meer getuige van het opblazen van de Watertoren in Doesburg. Zijn verhaal begint bij de invasie in Normandië op 5 juni 1944. Bommen, schermutselingen, evacuaties, boeren die een belangrijke rol vervulden in het verkrijgen van voedsel, de IJssellinie, die zwaar belaagd werd, dit alles zal bij veel oudere lezers heftige herinneringen oproepen.

 

Dick Bosveld