Ambt & Heerlijkheid 178, jaargang 59, maart 2013

Anna_Paulowna

Anna Paulowna

Aflevering 178 van Ambt en Heerlijkheid  biedt u een scala aan onderwerpen.
Allereerst het artikel van Anita Matser en Theo van der Hoeven over het herdenkingsmonument aan de Egmondstraat in Velp, dat verwijst naar de bevrijding op 16 april 1945. De tweede wereldoorlog is tot op de dag van vandaag een onderwerp dat sterk leeft bij de bevolking. Dat bleek nog eens op 19 december 2012 in het gemeentehuis in De Steeg, waar burgemeester Petra van Wingerden het startschot loste voor de digitale canon van de zeven dorpen. Niet toevallig koos ze hiervoor de periode 1940-1945. Een beschrijving van deze memorabele gebeurtenis vindt u in deze uitgave.

 

Willem Meijerman is verantwoordelijk voor de bijdrage over het leven van ongehuwd moeder Everdina Meijerman en Ellecom komt aan bod met de tweede en laatste aflevering over buitenplaats Dalstein. Nettie Dekker en Elis Duringhof-Gerritsen ontrafelden de historie.

In het kader van het 100-jarig bestaan van begraafplaats Heiderust schreef Adriane Colenbrander de eerste van een reeks afleveringen. Verder zijn we bijzonder verheugd over een fraaie bijdrage van Paul Rem. De conservator van Paleis Het Loo gaf toestemming om een artikel over het verblijf van koningin Anna Paulowna op kasteel Biljoen te publiceren. Dit verhaal werd oorspronkelijk geschreven voor het Jaarboek Oranje Nassau 2012.

 

Ten slotte de opkomst en ondergang van meel- en graanbedrijf De Oude Mul in Rheden, dat in 1962 de deuren sloot. Het bedrijf heeft in de eerste helft van de vorige eeuw een grote stempel gedrukt op de ontwikkeling van het dorp. De geschiedenis tekende ik in 2003 op uit de mond van de toen 83-jarige Hans van Zadelhoff.

 

Dick Bosveld