Ambt & Heerlijkheid 177, jaargang 58, december 2012

PersoneelDalstein1894

Mannelijk personeel van Dalstein circa 1894

Met aflevering 177 van Ambt en Heerlijkheid sluiten we niet alleen het jaar af, maar ook twee grote items die in 2012 een aanzienlijke stempel op dit blad hebben gedrukt.

 

Allereerst vindt u de vierde en laatste aflevering van De Oude Jan, zoals bekend, van de hand van Frits Tesser. Hierbij mogen we niet voorbijgaan aan de inspanningen van Peter Kamper, die alle afleveringen fraai vorm gaf. Ook de familie Havelaar, waarvoor Leijn Melse verantwoordelijk is, beleeft zijn vierde en laatste editie. Verder een interessante bijdrage van de hand van Jan Vredenberg. De onthullingen over de Tromplaan12 in Velp, ook wel ‘het Duitse huis’ genoemd, lag al geruime tijd bij ons op de plank en we zijn content dat het nu eindelijk wordt gepubliceerd. Met excuses voor de vertraging die ontstond, wat mede te maken had met het wisselen van de wacht, en het niet op de hoogte zijn van gemaakte afspraken.

 

Ook verschijnt in deze aflevering het eerste van twee delen over huize Dalstein in Ellecom. Het verhaal kwam tot stand door een gemeenschappelijke inspanning van Nettie Dekker en Elis Duringhof-Gerritsen. Redactievoorzitter Jan Jansen staat in een ‘in memoriam’ stil bij het overlijden van Henk Duringhof. De Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal is hem veel dank verschuldigd voor de talloze excursies die hij in de loop der jaren heeft verzorgd. Verder doet Doke Doude van Troostwijk verslag van een onderhoudende excursiedag langs een aantal kastelen, waaronder slot Loevestein. Ten slotte schreef ik zelf een artikel over de ontdekking van de oudste grafzerk die er op de oude begraafplaats aan de Pinkelseweg in Rheden te vinden is.

 

Iedereen die het afgelopen jaar betrokken was bij de vier afleveringen van Ambt en Heerlijkheid, wordt bedankt voor zijn of haar bijdrage. Wij wensen hen gezellige feestdagen en een geweldig 2013. Die wens spreekt de redactie vanzelfsprekend ook uit naar onze trouwe lezers!

 

Dick Bosveld