Ambt & Heerlijkheid 173, jaargang 57, december 2011

HenriEvers_Diana

Henri Evers met zijn vrouw Dinah Hooykaas

Alweer het laatste nummer van Ambt & Heerlijkheid van 2011. Het is een goed gevulde editie. We menen ook te mogen beweren dat het en zeer gevarieerde uitgave is, met verhalen die uiteenlopen van de prehistorie tot een verslag van de geslaagde presentatie van de Canon van Rheden. Dit boek werd voor een groot deel geschreven door auteurs die met regelmaat ook bijdragen leveren voor Ambt & Heerlijkheid of deel uitmaken van de redactie. Een redactie die dit jaar werd uitgebreid met Fineke Burgers en Dick Bosveld.

 

Nettie Dekker en Elis Duringhof-Gerritsen schreven weer een aflevering van hun serie over de Grote Bouwmeesters uit Ellecom. Dit keer staat Professor Henri Evers -geboren als Hendrik Jorden Evers- centraal. Anita Matser schrijft over ‘Sint-Josef’, het Pension-Rusthuis van de Zusters Francisca-nessen in de wijk Daalhuizen in Velp. Mr. P.A. Withaar tekent voor het verhaal over 120 Jaar ‘Oosterwolde’, terwijl Walter de Wit terugblikt op de presentatie van de Canon van Rheden. Dezelfde auteur schreef voor deze uitgave in de reeks ‘Toeristische uitzichtpunten op de Zuidoost-Veluwe’ het verhaal over de Rigi-top of ook wel de Kraaienberg.

 

De familie Havelaar -een Rotterdamse familie op de Zuidoost Veluwezoom- is een verhaal door Leijn Melse, waarin hij de uitgebreide bezittingen in vooral Ellecom beschrijft. De eerste bewoners van de Veluwezoom in de pre- en protohistorie en hun harde levens-wijze worden geschetst door auteur Martijn Defilet en van de hand van Tjerk J.A. van Dijk is een verhaal over de voortgang van het project Nieuw Gelders Arcadië en een verslag van een festivalganger. Ook een bespreking van het bijbehorende boek.