Ambt & Heerlijkheid 172, jaargang 57, september 2011

Velp_School_Daalhuisen

Velp – Enkweg met school Daalhuizen

Deze keer weer een reguliere uitgave van Ambt & Heerlijkheid, na de fraaie special over Landgoed De Bockhorst in onze vorige uitgave. Laten we beginnen met het introduceren van een nieuw lid van de redactie van Ambt en Heerlijkheid. Dick Bosveld uit Rheden is een hartstochtelijk schrijver/journalist. Met zijn ervaring en voorliefde voor de (lokale) geschiedenis is hij een waardevolle aanvulling van de redactie. Hij stelt zichzelf voor in deze editie. Verder in dit nummer het tweede deel van de geschiedenis van Het (Grote) Laar in Spankeren. Ton Elzebroek dook in de historie van één van de oudste boerderijen van het dorp, een middelgrote boerderij die uitgroeide tot een landgoed, maar deze status niet kon handhaven.

 

Anita Matser en Theo van der Hoeven presenteerden in juni hun website www.historievandaalhuizen.nl. De Rhedense wethouder Ron König, zelf ook woonachtig in de wijk Daalhuizen in Velp, verrichtte de openingshandeling met een simpele muisklik. Naast hun fraaie website, schrijven Matser en Van der Hoeven ook in artikelen voor Ambt & Heerlijkheid over de historie van hun wijk. In deze bijdrage wordt één van de nu nog aanwezige scholen belicht, de huidige OBS Daalhuizen.

In de omgeving van Arnhem zijn veel huizen in Engelse trant te vinden. Sommige vertonen overeenkomsten met cottages, andere zijn geïnspireerd op Britse landhuizen in de Arts and Crafts-stijl uit de late negentiende en vroege twintigste eeuw. Een zeer herkenbaar voorbeeld van deze Engelse invloed is het landhuis ‘Arva’ aan de Rozendaalselaan in Velp. Jan Vredenberg belicht het in een bijdrage in deze Ambt & Heerlijkheid.

 

Op 6 oktober wordt de canon van de gemeente Rheden gepresenteerd en wordt het eerste exemplaar uitgereikt aan de burgemeester van Rheden, mevrouw Petra van Wingerden – Boers. Het project mag als bijzonder gekarakteriseerd worden. Een project over, voor en door Rheden. Initiatiefnemer Jan Jansen blikt vooruit op de Canon van de gemeente Rheden.