Ambt & Heerlijkheid 170, jaargang 57, maart 2011

Rheden School met den bijbel circa 1930De eerste editie van Ambt & Heerlijkheid van 2011. We hopen dat u er veel genoegen aan zult beleven. Zoals steeds heeft de redactie weer alle moeite gedaan een lezenswaardig kwartaalblad voor u samen te stellen. Die moeite hadden we ook gedaan voor de laatste editie van 2010. Maar helaas gingen daar toch een paar dingen mis.De tekst van het artikel over Alexander Vrijheer van Spaen was allesbehalve de definitieve versie. Wat in Ambt & Heerlijkheid werd afgedrukt, was het verhaal in z’n ruwe vorm, zonder dat er eindredactie op was gedaan. Het was de oorzaak van een aantal fouten in de tekst en stijl, die in de definitieve versie gecorrigeerd hadden moeten worden. Bij een ander verhaal ging er ook iets mis. Er zat namelijk een verkeerde afbreking in het verhaal over het slachthuis van Rheden, waardoor een klein stuk tekst weg is gevallen. Vervelend voor u als lezer, maar ook voor de auteurs van beide verhalen.

 

In deze uitgave het verhaal van Villapark Ma Retraite in Velp. Theo van der Hoeven en Anita Matser schrijven over het ontstaan en functioneren daarvan.
De geschiedenis van onderwijs en opvoeding in de gemeente Rheden wordt beschreven door Joop Kock. Hij schreef dit verhaal naar aanleiding van zijn kortere bijdrage aan de Canon van Rheden, die in het najaar verschijnt en waarin dit onderwerp één van de veertig vensters is.Walter de Wit beschrijft in dit nummer de toeristische uitzichtpunten en heuvels op de zuidoostelijke Veluwezoom. In deel 4 gaat het over De Posbank. Dat is een monument waarvan de naam ten onrechte vaak wordt gebruikt als aanduiding van het gehele gebied.

 

Ook van de hand van Theo van der Hoeven en Anita Matser is de bijdrage ‘Historie van het landgoed Schoonenberg in Velp’. Boekbesprekingen zijn er van de titels ‘Buitenplaats Carolinapark Dieren’ en ‘De gemeente Rheden op Oude Kaarten’.  ‘Brood altijd voorradig bij de Voorzorg’ is een korte bijdrage van Evert Jan Muis. Het gaat over de bakkerij die was gevestigd in het markante pand op de punt van de Dennenweg en de Bosweg in Velp.

 

De volgende uitgave van Ambt & Heerlijkheid zal volledig in het teken staan  van Landgoed de Bockhorst in Spankeren.