Ambt & Heerlijkheid 166, jaargang 56, maart 2010

bloemkassensiebelink

Bloemkassen Siebelink Velp

In deze eerste uitgave van Ambt & Heerlijkheid van dit jaar, de derde en laatste aflevering van de serie over het leven en werk van Frederik van Rheden. Frits Tesser deed er het nodige onderzoek in archieven voor. Landgoed Avegoor in Ellecom kende tussen 1940 en 1945 een zwarte periode. Het voormalige Troelstra Oord werd door de Duitse bezetter gebruikt als opleidingsschool voor de SS. Hoewel er door de jaren heen diverse publicaties zijn verschenen over de geschiedenis van huis en landgoed Avegoor tijdens de Tweede Wereldoorlog, is er tot op heden geen chronologisch overzicht over deze periode en de tijd kort erna gegeven. Hans Timmerman deed het.

 

‘Kwekerijen op Daalhuizen in Velp in de 20e eeuw’ is een artikel van de hand van Anita Matser en Theo van der Hoeven. In het begin van de 20e eeuw lagen er in het westelijk deel van Velp en ten noorden van de spoorlijn een drietal landgoederen, namelijk Daalhuizen, Rozenhagen en Schoonenberg. Nu is het gebied omgevormd tot een woongebied, met langs de Arnhemsestraatweg een aantal kantoren. De winkels en nijverheid die in het midden van de 20e eeuw ruim aanwezig waren, zijn grotendeels verdwenen.

 

Met deze eerste aflevering begint een reeks over die nijverheid in Velp. ‘Alexander Vrijheer van Spaen en zijn bezittingen’ is een artikel van Nelleke den Boer-Pinxter. We lezen dat Alexander van Spaen in 1661 Biljoen heeft gekocht, dat tot 1848 in bezit van de familie blijft. Over Kasteel Biljoen heeft ze een artikel geschreven in Ambt en Heerlijkheid nummer 162. Ze wilde nu graag weten waarom Alexander Biljoen gekocht heeft en waar hij vandaan kwam? Had hij nog meer bezittingen? Hoe vergaat het zijn familie? Waarom gaat Biljoen in 1848 over in andere handen?