Ambt & Heerlijkheid 164, jaargang 55, september 2009

De geschiedenis van de watermolens in Spankeren.

 

Op de grens van Spankeren met Leuvenheim, stroomt de Assenbeek. Deze beek is in dat gebied het resultaat van de samenvoeging van enkele waterloopjes, waarvan de oorsprong in Laag-Soeren ligt. Dit water heeft een weg gezocht naar lager gelegen gronden, waarbij het in het Soerense Broek belandde. Aan de beek lagen enkele watermolens. Ton Elzebroek schreef er een verhaal in twee delen over.

 

Het Korps Rijdende Artillerie bestaat alweer 216 jaar. Het Korps, de Gele Rijders genoemd, werd opgericht in 1793. Regelmatig trokken de in Arnhem gelegerde artilleristen ook door de dorpen aan de Veluwezoom. Gewezen Gele Rijder Hans Rijnbende schreef een artikel over het ‘wapen’ waarbij hij diende.

 

Van de hand van Frits Tesser in deze Ambt & Heerlijkheid, het eerste deel van een drieluik over Heer Frederik I van Rheden. In deze artikelen gaat hij op zoek naar heer Frederiks verleden en naar de rol die hij heeft gespeeld in onze lokale geschiedenis. Deze eerste aflevering gaat over de persoon van Frederik van Rheden, zijn achtergrond en zijn positie in de samenleving in de eerste decennia van de 13e eeuw.

 

Nettie Dekker en Elis Duringhof-Gerritsen doken in het leven van enkele in Ellecom geboren architecten. Zij ontwierpen onder meer het stadhuis van Rotterdam en het Americain in Amsterdam. In deze aflevering het leven en werk van Gerrit Jan Rutgers senior en junior, waarvan ook nog panden in Ellecom staan. ‘Naar de opkomst van de Zon’  is een artikel van de van Cor Maes, die verhaalt van de bijzondere plaats en bouwrichting van de Oude Jan in Velp.

 

We wensen u veel plezier met deze 164ste uitgave van Ambt & Heerlijkheid.
De redactie