Ambt & Heerlijkheid 162, jaargang 55, maart 2009

Van Bron van de Zijpenberg tot het topje van de Oude Jan

 

De eerste A&H van 2009 brengt u weer een zeer gevarieerd beeld van onze regionale historie. De serie over Ellecom is met aflevering 9 aan haar voorlopige einde gekomen. Mogelijk dat er nog verhalen volgen maar dan over meer specifieke onderwerpen uit dit dorp.

 

Om in te haken op de actualiteit met de onlangs voltooide aankoop van het landgoed Biljoen, een van de belangrijke parels van de Veluwezoom, wordt de geschiedenis van het kasteel en haar bewoners in meerdere afleveringen als een nieuwe serie in ons tijdschrift opgenomen.

 

Een prachtig natuurlijke element van het Nationaal Park Veluwezoom komt naar voren in een bijdrage over de Bron van de Zijpenberg. Ooit gelegen in de uitgestrekte heide van de Veluwezoom als schapendrinkplaats en nu een natuurlijke parel in het eikenhakhout-bos en de natuur van de Zijpenberg in het Nationaal Park Veluwezoom.

 

Een uitnodigend verhaal over het bijzondere torenuurwerk van de Oude Jan te Velp verleidt u er misschien toe om zelf eens de trappen van deze oude kerk te bestijgen. Verder natuurlijk de vele boekbesprekingen die laten zien dat de regionale historie momenteel een ware opleving meemaakt. Om met Bas Heijne te spreken (NRC HANDELSBLAD d.d 15 november 2008): “Het is dan ook geen toeval dat de nadruk in de geschiedschrijving delaatste tijd steeds sterker is komen te liggen op de zogenaamde plaatsen van herinnering. Het is, ongeacht waar je vandaan komt, gemakkelijker je te verplaatsenin de geschiedenis van een plek waar je jezelf bevindt, dan in een groot, overkoepelend nationaal verhaal. “

 

De redactie