Ambt & Heerlijkheid 158, jaargang 54, april 2008

Het einde van Rheden?

 

Het zou de titel kunnen zijn van de laatste bijdrage van onze auteur Adriaan Kolkman over het ontstaan van het dorp Rheden. Enige lokale
politici vonden zo’n 1040 jaar oude naam maar niks want deze moest nodig veranderen in bijvoorbeeld “Gemeente Veluwezoom”. Gelukkig waren er mensen met meer historisch besef en is de hele naamsverandering weer even in de ijskast gezet en blijven we Rheden nog minimaal 1000 jaar gewoon “Rheden” noemen.
Wat zou onze auteur J. Striker trouwens met zijn bijdragen over Ellecom moeten als de politiek plotseling zou bedenken dat ook Ellecom wel een erg oubollige dorpsnaam is die nodig moet worden vervangen door een meer eigentijdse naam? Gelukkig is Laag-Soeren (met streepje!), gespaard gebleven voor een grootscheepse naamsverandering en kunnen we na al deze commotie verder gaan waar we gebleven waren en u als lezer weer veel informatie geven over de historie van onze dorpen.

 

Bij het zo illustere Villapark Overbeek wordt in de 2e aflevering dieper ingegaan op de ontstaansgeschiedenis en de rol van landschapsarchitect Poortman die ook een grote rol gespeeld heeft bij de veranderingen in de tuinen van kasteel Middachten in het begin van de 20e eeuw. De vlucht van de fam. Katz uit Dieren tijdens de 2e wereldoorlog geeft een goed beeld over de situatie waarin sommige burgers uit de gemeente Rheden tijdens deze sombere periode uit onze geschiedenis verkeerden.

 

De redactie