Woonhuis Weltevreden in Velp – Laatste reactie: 31 januari 2019

24 september 2015

Bij het opruimen van oude familiefoto’s vond ik in een stapel foto’s van personen ook een foto uit circa 1900 van een groot woonhuis “WELTEVREDEN”, stellig te Velp en waarschijnlijk in de directe omgeving van de kruising van Rozendaalselaan en Wilhelminastraat. Mogelijk aan de Rozendaalselaan zelf.

Er moet een relatie zijn met de familie Veenendaal, waarvan J. Veenendaal een sleperij had aan de Wilhelminastraat. (Zie ook afbeelding 44 in “Velp en Rozendaal in oude ansichten, deel 3”). De oudste dochter van J.Veenendaal, mej. G. Veenendaal, liet de foto’s na.

Hieronder vindt u een fotokopie van de huisfoto, in de hoop dat iemand enige opheldering kan geven over het huis, dat mogelijk inmiddels is afgebroken. Op het origineel is het huisnummer ook niet leesbaar. De bomen zijn zeker beuken en dit zou wel kloppen met de Rozendaalselaan.

Knipsel

 

Jan L. Guldemond
Lisse

(Van 1946 tot 1963 inwoner van Velp, Bosweg 29)

3 reacties

 • De heer Guldemond

  Weer een stukje familiepuzzel opgelost! Dank voor Uw bemoeiingen om de locatie van het huis Weltevreden in Velp vast te stellen.Het is nu duidelijk dat de grootouders van mijn vrouw: Jan Veenendaal en Johanna Hermina Veenendaal-Eeninkwinkel in het huis Weltevreden aan de Rozendaalselaan 24 (voorheen A325) hebben gewoond. Jan was karman (sleper/voerman) en zijn bedrijf was achter het woonhuis, net om de hoek in de Mariastraat (nu Wilhelminastraat). Zie ook “Velp en Rozendaal in oude ansichten deel 3”

  Zijn broer Gerrit Veenendaal was ook karman en had zijn bedrijf aan de Bergweg en woonhuis aan de Enkweg. Beide broers kwamenuit Brummen, waar hun vader Willem Veenendaal boer en karman was. Het verhaal gaat dat beide Velpse broers Veenendaal niet best met elkaar konden opschieten (concurrentie?).

  In het huis Weltevreden zijn 8 kinderen geboren, waarvan het zevende, Derkje, later de moeder van mijn vrouw werd. De karman Jan Veenendaal overleed in 1921, zijn weduwe in 1952, sinds ca 1940 woonde zij echter bij één van haar dochters, onder meer op de boerderij Ommershof.

  Het huis Weltevreden aan de Rozendaalselaan en de sleperij aan de Wilhelminastraat zullen dus ook ca 1940 in andere handen zijn overgegaan. Het huis is later ten behoeve van nieuwbouw gesloopt, van het bedrijfsgedeelte zijn nog delen in bewoonde staat overgebleven.

 • Hilde Heitkönig

  De villa zou een tehuis voor rustbehoevenden betreffen, op de ‘Rosendaalsche laan’ waar dr. van der Feltz bij betrokken was: Het nieuws van den dag: kleine courant

 • Roy Henninger

  Ik ben hopeloos op zoek naar een vriendin, Diana Guldemond uit Velp / Rozendaal, zij was een goede vriendin van wijlen mijn vrouw, maar vertrok rond de jaren 70 naar Italië en is daar gebleven. Zij was rond 2013 voor het laatst bij ons op bezoek in Veenendaal, tot in 2014 was er nog contact via Skype, maar daar krijg ik geen reacties meer terug. Mijn vrouw is in 2016 overleden, maar Diana weet dat nog niet. Als er iemand is die haar familie heeft gekend, laat me weten svp.

Geef een reactie. Deze wordt na controle geplaatst door de webmaster

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *