Vraag over oude drogisterij – Laatste reactie: 1 april 2020

24 april 2018

Voor Stichting Farmaceutisch Erfgoed werk ik aan een online tentoonstelling over de gaper als cultureel verschijnsel. Een van de exemplaren die we tentoonstellen komt uit Stedelijk Museum Breda. Volgens de gegevens daar is de gaper afkomstig van een drogisterij aan de Emmastraat 4-6 (of 46) in Velp. Is bij u bekend of hier inderdaad een drogisterij gevestigd is geweest en zo ja onder welke naam? Weet u ook of er een foto bewaard is gebleven van deze straat met de gaper erop? Volgens de gegevens van het museum zou de gaper in ieder geval rond het midden van de vorige eeuw in Velp gehangen moeten hebben.

Peter van den Hooff
Universiteit Utrecht

 

3 reacties

  • van Kooten, ASJ

    In Velp was in het begin van de zestiger jaren een gaper aanwezig op de hoofdstraat in Velp. Op de door U genoemde emmastraat was eveneens een drogist gevestigd, maar of daar een gaper aanwezig was kan ik mij niet herinneren.

  • N. de Kock

    Ook ik kan mij alleen de gaper herinneren aan de Hoofdstraat. de Drogisterij zat in mijn herinnering naast de levensmiddelenzaak den Held.

  • Johan van Schaik

    De Kock, klopt. Ik herinner mij ook dat De gaper was bevestigd aan het pand aan de Hoofdstraat. Maar op de site onbekendinnederland.nl vond ik (citaat Peter Smaardijk): “…in de Arnhemsche Courant van 9 augustus 1941 staat te lezen dat de drogisterij aan de Hoofdstraat 67 in Velp nu een filiaal is van de drogisterij “De Gaper”, Emmastraat 13, Velp, met als handelsnaam “Drogisterij Het Roode Kruis”.

Geef een reactie. Deze wordt na controle geplaatst door de webmaster

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *