Schilderij Theo Goedvriend – Laatste reactie: 8 april 2019

12 augustus 2018

Theodoor Franciscus Goedvriend is geboren in Rheden in 1879 en is daar na jarenlang elders te hebben geleefd eind veertiger jaren van de vorige eeuw teruggekeerd. Hij woonde er met zijn tweede vrouw Wilhelmina Rethans aan de Hoofdstraat 3 in De Steeg. Theo Goedvriend overleed in 1969.

 

Over onderstaand schilderij van Theo Goedvriend de volgende vraag:

 

Wij hebben in de familie al vele jaren een schilderij van Theo Goedvriend. Het heeft altijd bij mijn oma gehangen en hangt nu bij ons. Ik probeer uit te zoeken waar dit geschilderd is – voor zover het tenminste geen fantasie is want dan lukt het natuurlijk niet.

 

Omdat Goedvriend in Rheden geboren en gestorven is en de afgebeelde hooibergen blijkbaar ook in die streek voorkomen is het mogelijk een kerkje in jullie omgeving.  Ik heb zitten zoeken naar kerken in de buurt maar nog niets gevonden wat er ook maar enigszins op lijkt. Is er iemand die het herkent?

 

En is de klederdracht van de vrouw nog herkenbaar als een klederdracht uit jullie omgeving? Voor zover een en ander enigszins natuurgetrouw afgebeeld is natuurlijk, dat weet je nooit bij zo’n schilderij.

 

Jos Wessels

 

5 reacties

 • Frans-Jozef Smulders

  Geachte Heer Wessels.
  Wat een aangenaam schilderij van Theo Goedvriend brengt U onder onze aandacht. Ik heb het geluk gehad Goedvriend te kennen als inwoner van De Steeg. Hij woonde destijds in hotel De Engel. Het schilderij zou mogelijk een afbeelding van de oude Rooms-Katholieke Parochiekerk OLV Hemelvaart kunnen zijn die van 1876 tot 1928 heeft dienst gedaan. Het pand is in 1953 gesloopt. Het gebouw stond aan de Oversteeg en had “huisnummer “17. Er is tussen 1925 en 1928 aan de Hoofdstraat een nieuwe RK Kerk gebouwd (OLV ten Hemelopneming) op het landgoed “de Boecop”. Dat kerkgebouw staat er nu nog maar is niet meer voor de eredienst in gebruik.

 • Jan Bagggen

  het doet mij denken aan het kapelletje op het kerkhof in de Steeg aan de Oversteeg. Ik ken het daar niet echt goed en het ligt een beetje verscholen maar ik was er afgelopen woensdag. Bij het zien van dit schilderij moest ik daar meteen aan denken

 • Jan van den Broek

  Geachte heer Wessels, ik kan mij helemaal vinden in de reactie van de heer Smulders. Momenteel werk ik aan een tentoonstelling over oud De Steeg. Bijgaand een foto van de oude kerk aan de Oversteeg, weliswaar vanaf de andere kant genomen, maar duidelijk hetzelfde gebouw. Ernaast de pastorie, die ook zichtbaar is op uw schilderij en die later onderdeel werd van het klooster Huize St. Michaël, een vakantiehuis voor de zusters van liefde van Tilburg. Het klooster is nu in gebruik als particuliere woonruimte.
  De tentoonstelling is op 12, 13 en 14 april en toont ook enkele schilderijen van Theo Goedvriend.

 • Jos Wessels

  Heren,
  Hartelijk dank voor uw reacties. Ik denk dat het inderdaad de kerk aan de Oversteeg is. Gezien de foto past dat beter dan mijn vorige idee, de RK St Martinuskerk te Oosterend, Texel (zie https://www.reliwiki.nl/index.php/Oosterend_(T),_Vliestraat_9_-_Martinus ). Goedvriend heeft hier regelmatig “om de hoek” in Het Wapen van Amsterdam gelogeerd. Het kerkje lijkt er wel wat op maar de omgeving klopt niet zo goed. Reliwiki https://www.reliwiki.nl/index.php/De_Steeg,_Oversteeg_17_-_O.L._Vrouw_Hemelvaart heeft wel wat info over de kerk aan de Oversteeg maar geen afbeelding.
  De kapel op de begraafplaats aan de Oversteeg is het zeer waarschijnlijk niet, er zijn te veel verschillen en de kapel is waarschijnlijk van later datum. Zie https://reliwiki.nl/index.php/De_Steeg,_Oversteeg_17_-_Micha%C3%ABlkapel .
  Ik probeer nog andere foto’s te vinden maar dat is tot nu toe nog niet gelukt, maar wie weet lukt dat nog eens..

 • Jos Wessels

  In Ambt en Heerlijkheid Nr.-179-06-2013 (https://www.oudheidkundigekring.nl/wp-content/uploads/2017/02/Nr.-179-06-2013.pdf) staat een artikel over de latere RK kerk in De Steeg met op pagina 12 en 15 afbeeldingen van de oude kerk.

Geef een reactie. Deze wordt na controle geplaatst door de webmaster

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *