Jan Marie Anna Rinia van Nauta overleden op 28 september 1944 in Velp

4 oktober 2016

Jan Marie Anna Rinia van Nauta is op 28 september 1944 op twaalfjarige leeftijd overleden in Velp (Rheden) en op 2 augustus 1945  geboekt te Arnhem onder registratie nummer 32342, overleden andere gemeente.

Op de gedenksteen in de hal  van ons Vitesse gebouw op Papendal staat vermeld J.Rinia van Nauta  en hierover heb ik twee vragen , die volgens mij niet makkelijk te beantwoorden zijn, maar je weet maar nooit.

1e vraag: Wat is er gebeurd op 28 september 1944 in Velp met Jan Marie Anne Rinia van Nauta.

2e vraag: Weet iemand misschien of deze jongen in een Vitesse jeugd team heeft gespeeld in het jaar  1943  begin 1944, wij willen dit graag weten om vast te kunnen stellen of deze jongen dezelfde is, die op onze gedenksteen staat vermeld.

Dik Rijsdijk.
Medewerker van het Archief van Vitesse (gevestigd in het Gelredome)

• Nelleke den Boer-Pinxter says:

Waarschijnlijk is de familie Rinia van Nauta als evacué naar Velp gekomen vanuit Arnhem.
    Ik heb in de Leeuwarder courant van 28 juli 1960 een overlijdensadvertentie gevonden van de vader van Jan Marie Anne Rinia van Nauta. Daarin staat dat hij op Heiderust begraven is. Waarschijnlijk omdat zijn zoon daar ligt. Hij had ook nog een broer die de zelfde voornamen had als de vader nl. Cornelius Franciscus Frisius. Deze is overleden op 22 juli 1951, 36 jaar oud in Utrecht en was gehuwd met Antonia Jansen van Galen. Zij wordt genoemd in de advertentie. De familie woont dan op de W. van Gulikstraat 18 in Arnhem. Of ze daar voor de oorlog ook gewoond hebben weet ik niet.

• Jan Gerrit Rinia van Nauta says:

Op 28 september 1944 is Jan Marie Anne in het ziekenhuis te Velp overleden.
    Op 25 september was Jan Marie Anne met zijn ouders onderweg naar Apeldoorn.
    Die ochtend waren zij uit hun huis op de Utrechtsestraat gevlucht.
    Hun huis was het verste punt tot waar de Engelsen via de Overlangs konden komen.
    Samen met de Engelsen hebben zij de nacht van 24 op 25 september in de kelder doorgebracht.
    Op de noodzakelijke evacuatie naar Apeldoorn moesten zij vanwege een bombardement van de Engelsen/Australiërs schuilen in de kerk te Schaarsbergen. Daarbij is Jan Marie Anne ernstig gewond geraakt. Via het Gemeenteziekenhuis in Arnhem is Jan Marie Anne naar het ziekenhuis in Velp vervoerd. Daar is hij ten gevolge van zijn verwondingen overleden.

En het antwoord op vraag twee is JA, het is dezelfde jongen.
    Ik kan het weten want hij is mijn oom. Zijn broer is mijn vader en hij en mijn Oma hebben vaak en goed over Jan verteld. Zo vertelde mijn Oma dat als het eerste elftal van Vitesse gespeeld had zij reeds van verre uit de serre kon zien hoe één en ander verlopen was. Het liefst zag zij dat zijn Vitessedas goed in het zicht was en met trots gedragen werd, dan was haar het verloop van die wedstrijd wel duidelijk. Werd de das onzichtbaar gedragen dan was de uitslag helaas anders.

Jan-Gerrit