Week van de koloniale geschiedenis

Museum Bronbeek organiseert van 20 t/m 27 oktober 2019 in de ‘Week van de Koloniale Geschiedenis’ een reeks activiteiten rond het thema ‘Zij/Hij’.

Dat de Nederlandse koloniale militaire samenleving een mannenwereld was, is een onvolledig beeld van de koloniale geschiedenis. Door de eeuwen heen hebben vrouwen in de Oost en de West belangrijke rollen vervuld. Ze waren concubines, slaven, echtgenotes en huishoudsters van witte mannen in de koloniën. Maar ze waren ook vrijheidsstrijdsters, verzetsheldinnen en ze dienden in het KNIL. Ze waren activisten en idealisten, die streden voor vrouwenrechten, beter onderwijs en betere gezondheidszorg. Vrouwen vervulden talloze rollen door de koloniale geschiedenis heen.

Bronbeek gebruikt het thema ‘Zij/Hij’ van de landelijke ‘Maand van de Geschiedenis’ om dit aspect uit de Nederlandse koloniale geschiedenis onder de aandacht te brengen.

Programma
Dr. Vilan van de Loo bijt op 20 oktober de spits af met een lezing over zeebaboes, Indonesische vrouwen die Europese families aan boord van en naar Europa ondersteunden, maar op de kade vaak aan hun lot werden overgelaten. Dr. Coen van Galen zal diezelfde middag ingaan op de archieven van de slavenhandelaren op Suriname, over de vrouwen én mannen die te werk werden gesteld op plantages.

Dr. Aspha Bijnaar gaat op 23 oktober in haar middaglezing in op de stereotypering van zwarte mannen en vrouwen, die hun wortels hebben in onze koloniale slavernijgeschiedenis. Filmliefhebbers kunnen ’s avonds op 23 oktober in het IndoFilmCafé te Nijmegen de Indonesische speelfilm Nyai. A woman from Java (2016) zien over een Indonesische vrouw, die de concubine was van een Nederlandse bestuursambtenaar; een experimenteel drama, opgenomen in één take, vol historische en culturele verwijzingen en verweven met traditionele zang en dans. De film wordt ingeleid door en nabesproken met conservator van museum Bronbeek.

In het Focus Filmtheater in Arnhem presenteert Bronbeek op 24 oktober historische filmbeelden uit zijn collectie, die de verhoudingen tussen vrouwen en mannen in de koloniale tijd belichten. Studenten van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten componeerden muziek speciaal voor deze beelden en brengen dat live tijdens de voorstelling ten gehore. De conservator van het museum licht de getoonde beelden toe.

De Stichting Moluks Historisch Museum brengt op 26 oktober de dagvullende talkshow live magazine ‘Sekarang Tante cerita’.

Zondag 27 oktober tenslotte is een dag vol activiteiten: rondleidingen door het museum en langs de tentoonstellingen ‘Mahina. Ode aan de vrouw’ en ‘Toean Stammeshaus’; live traditionele gamelan muziek; theatrale voorstellingenOostindisch Doof en Land van Toen, waarin de film- en theatermakers Hanneke Coolen en Amber Nefkens inzoomen op de geschiedenis van hun grootouders in de kolonie.

Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met ArtEZ, Focus Filmtheater Arnhem, Indo Filmcafé/Lux Nijmegen, Volksuniversiteit Arnhem en Stichting Moluks Historisch Museum.

Het complete programma van de Week is vanaf 1 oktober te vinden en te downloaden op www.bronbeek.nl