Verslag wandeling Rozendaal – 12 mei 2019

Op zondag 12 mei organiseerde de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal een historische wandeling in Rozendaal vanaf de Smittenberg via de Koningsberg langs de monumenten aan het beekdal.

De opkomst was niet erg groot. Misschien te danken aan het feit dat het moederdag was!

Op de Smittenberg bij de The Hunting Lodge heb je een fantastisch uitzicht overzicht over kasteel en park Rosendael. Bij de muziekkoepel kregen wij uitleg over de ontwikkelingen van de historische buitenplaats Rosendael door de eeuwen heen. Ook werd het een en ander verteld over de muziekkoepel die oorspronkelijk van de kasteelheer was en waar de Rozendaalse kapel nog regelmatig optreedt in ieder geval met Pinksteren.

De gidsen hadden foto’s opgehangen. De wandeling ging vandaar naar de gerestaureerde Koningsberg op de vroegere wildbaan en vervolgens het beekdal in. Op de route langs de Rozendaalse beek werd aandacht geschonken aan de oude verdwenen molens en de luxe villa’s die het kasteel aan de overzijde van de Rosendaalselaan liet bouwen voor de eigen familie of de verhuur. In een van deze villa’s is nu het hospice van het Leger des Heils gevestigd. Verder gingen we langs het vroegere postkantoor van Rozendaal, Rosenaeth en Het Spieker. De wandeling eindigde bij de Torckschool, waar men de onderwijstentoonstelling kon bezichtigen, die zeker een bezoek waard was.

Verslag Nelleke den Boer-Pinxter