Najaarslezing – De oercatastrofe van de 20e eeuw

Het bestuur van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal nodigt u, in samenwerking met Stichting Dorpskerk Spankeren, graag uit voor een lezing door de heer Hans van de Berg ter gelegenheid van de herdenking van de beëindiging van de Eerste Wereldoorlog op 11 november 1918.

De lezing is op donderdag 8 november 2018 om 20:00 uur en vindt plaats in de Dorpskerk te Spankeren, Kerkweg 2, 6956 CG Spankeren.
(inloop vanaf 19:30)

Op 11-11-2018 herdenken we het feit dat 100 jaar geleden om 11:11 uur  de Eerste Wereldoorlog eindigde. Er heersen in het begin van de vorige eeuw grote politieke spanningen in Europa en andere delen van de wereld. Na de moord op de Oostenrijkse troonopvolger Franz Ferdinand in Sarajevo komt het kruitvat tot ontploffing en vierenhalf jaar later kijkt men tussen de puinhopen verbijsterd terug op de volkomen zinloze vernietiging van miljoenen mensenlevens en materieel.

Door de industriële revolutie beschikten de deelnemende mogendheden over modern wapentuig, terwijl de officieren vaak nog dachten in strategieën van manoeuvres van voetvolk en charges te paard. De lezing probeert in kort bestek een antwoord te vinden op de vragen naar oorsprong, verloop en betekenis van de Eerste Wereldoorlog. Onmiskenbaar heeft deze catastrofe zijn stempel gedrukt op het verdere verloop van de 20e eeuw.

Voor leden is de lezing gratis, aan niet leden vragen wij € 3,–