Lezing over prof. Cleveringa

Op donderdag 21 april is er een lezing door prof. dr. Kees Schuyt met als titel ‘De actualiteit van het leven en werk van prof. Cleveringa, bewoner van de Steeg’.
De lezing begint om 20.30 uur, na de Algemene Ledenvergadering, en vindt plaats in Het Parkhuis, Parkweg 5 in De Steeg.

 

In 2019 publiceerde Schuyt een biografie over deze beroemde inwoner van onze gemeente. Beroemd, vanwege zijn houding en toespraak die hij als Leidse hoogleraar op 26 november 1940 hield tegen de Duitse bezetting. Prof. R.P. Cleveringa (1894-1980) besloot openlijk te protesteren tegen de nazi’s, nadat een van zijn collega’s was ontslagen omdat hij Joods was. Die toespraak is uitgeroepen tot de belangrijkste Nederlandse redevoering van de twintigste eeuw.

 

Sir Winston Churchill zei over Cleveringa: “Toen het op handelen aankwam, op 26 november 1940, had hij geen aansporing nodig om voor zichzelf te weten wat hij moest doen. Hij zag zijn houding zo helder als een bliksemschicht. Daar was een macht met miljoenen soldaten en hier was een Jood. De Jood moest van de universiteit uitgebannen worden en Cleveringa wist onmiddellijk wat te doen. Dat was een grootse daad.”

 

Aanvang: 20.30 uur.
Plaats: ’t Parkhuis, Parkweg 5, De Steeg.