Cursus Velpologie

De cursus Velpologie 2.0 met als thema ‘Bijzonder Velp’ wordt na het succes van voorafgaande jaren nu voor de derde en waarschijnlijk laatste keer aangeboden. Het is een reeks van lessen die nader ingaan op bijzondere plaatsen en aspecten van Velp. Een aanrader voor iedereen die in Velp woont en meer over ons dorp wil leren.

 

Het programma is als volgt:

 

2 oktober: De Oude Jan
Waarom ligt de Oude Jan op deze plek en hoe zag het er daar uit in de loop van de tijd? En wat gebeurde er zoal in en om de kerk? Langere tijd werd er buiten onder de gerichtslinde recht gesproken. Meer dan een eeuw was de Oude Jan helemaal geen ‘godshuis’, maar o.a. een ‘naai- en spinschool’, werden er Belgische vluchtelingen opgevangen, was er een gaarkeuken en een bibliotheek. Het had niet veel gescheeld of het kerkje was in de vorige eeuw afgebroken. Martin Idema neemt u mee in de afwisselende en roerige geschiedenis van de Oude Jan, tot op de dag van vandaag.
Spreker Martin Idema is voorzitter van de Stichting Vrienden van de Oude Jan. Vanaf het moment dat Martin in Velp kwam wonen (1976) is hij actief betrokken bij tal van maatschappelijke organisaties in de gemeente Rheden en in het dorp Velp. Tijdens de vele (36) jaren dat hij bestuurslid was van de Stichting Behoud Karakter Velp heeft hij het dorp en zijn geschiedenis goed leren kennen. Als bestuurslid van de Stichting Vrienden van de Oude Jan is hij sinds 1999 betrokken bij de activiteiten in en rondom dit 12e eeuwse kerkje, verreweg het oudste rijksmonument in Velp. Hij is de samensteller van het in 2014 verschenen boek ‘Onze Oude Jan – Midden in de samenleving’.

 

16 oktober Landgoed en kasteel Biljoen
Spreker Jeanine Perryck heeft over de volle breedte van het erfgoeddomein gewerkt, als streekconservator Noord-Holland, adviseur bestedingen bij het Prins Bernard Cultuurfonds en tot 2022 bij Geldersch Landschap & Kastelen als hoofd van het team van conservatoren en het collectiebeheer.

 

30 oktober: Begraafplaatsen in Velp
In Velp zijn meerdere begraafplaatsen: de RK-begraafplaats aan de Bergweg, de begraafplaats van de Zusters van de Goede Herder op het terrein van Hogeschool Van Hall Larenstein en de oude begraafplaats aan de Reinaldstraat. De sprekers nemen u mee in de geschiedenis van en wetenswaardigheden over deze begraafplaatsen. Ze zullen daarbij het langste stilstaan bij de oude begraafplaats.
Sprekers: Tertius Middeldorp en Elsbeth Bodde. Tertius is werkzaam in het HR gebied en secretaris van de Stichting Oude Begraafplaats Reinaldstraat Velp (SOBRV). Elsbeth werkt als productmanager bij een IT bedrijf, heeft geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en is voorzitter van SOBRV.

 

6 november: Velp in de Tweede Wereldoorlog
“Is daar wat gebeurd dan?” is een veelgehoorde reactie als je over de Tweede Wereldoorlog in ons dorp begint. Zeker, in de schaduw van de overbekende ‘Slag om Arnhem’, die volgens sommigen helemaal niet zo zou mogen worden genoemd (het ging immers om de brug), of het dramatische Amerikaanse vergissingsbombardement op Nijmegen op 22 februari 1944, is Velp er genadig van afgekomen. Maar toch, al die oorlogsmonumenten dan, voor gefusilleerde Nederlanders, neergestorte vliegtuigen en V1’s, die staan er toch niet voor niets? En wat deden de Duitsers daar op de Rhedense hei bij de brandtoren? Kortom, over de ‘oorlog in Velp’ valt meer te zeggen dan zo op het eerste gezicht lijkt. De spreker, Velpenaar Willem Kleijn, is vice-voorzitter van de Oudheidkundige kring Rheden-Rozendaal. Hij houdt zich al meer dan 25 jaar bezig met de luchtoorlog die 1940-1945 boven ons land woedde. Uiteraard is hij dan ook lid van de SGLO (Studiegroep Luchtoorlog) die alle crashes uit die periode onderzoekt en in kaart brengt. Maar hij is ook één van de zeven geaccrediteerde (‘badged’) gidsen van de Int. Guild of Battlefield Guides in Nederland, specialist op het gebied van de luchtoorlog daar waar het gaat om de opbouw van de Duitse verdediging tegen de nachtelijke geallieerde aanvallen op Duitsland. Sinds 2005 verzorgt hij onder de naam ‘DRG Battlefieldtours & Books’ rondleidingen op en om het vm. Duitse vliegveld Deelen inclusief de luchtverdedigingbunker ‘Diogenes’ en batllefieldtours met als thema Operatie Market Garden. Hij heeft inmiddels vele duizenden mensen, zowel civiel als militair, uit de hele wereld rondgeleid in onze regio.

 

20 november: Bijzondere aspecten over de wijken van Velp en hun bewoners
Onder andere over villawijken en arbeiderswijken, over de Amsterdamse school in Velp Noord en de Amsterdamse school in Velp Zuid. Over repatrianten en dienstbodes. En hoe zit dat eigenlijk met Noord en Zuid? Over tuindorpen en over de wederopbouw. En welke wijken kwamen er niet in Velp? Over grenswijzigingen en boeren. En nog meer, want we kammen ons bijzondere dorp van links naar rechts en van Noord naar Zuid uit.
Spreker: Hans Witt, voormalig directeur van VMBO ‘t Venster en de ISK (Internationale Schakelklassen) in Arnhem, vanaf de jaren ’80 lange tijd raadslid in de gemeente Rheden.

 

9 en 12 oktober: Wandelen langs de Rozendaalse Beek
Een wandeling langs de Rozendaalse Beek: Rozendaal en Velp als industrieterrein. Hierbij wordt het een en ander verteld door Geerd Wyrdeman van de Bekenstichting, officieel Stichting tot Behoud van Veluwse Sprengen en Beken. De wandeling gaat vanaf de vijver voor het kasteel in Rozendaal, zoveel mogelijk langs de beek, tot aan het restaurant de Watermolen aan de Kennedylaan in Velp. Onderweg wordt verteld over het ontstaan en het gebruik van de beek en gekeken naar de plekken waar watermolens hebben gestaan. De molens werden voor allerlei doeleinden gebruikt zoals graan malen, papierfabricage, koper slaan enzovoort. Al naar gelang de technische en economische ontwikkelingen veranderde het gebruik in de loop der eeuwen.
Bij slecht weer: 16 en 19 oktober.

 

Aantal lessen : 5 lessen van 2 uur met pauze en een wandeling van ongeveer 2,5 km langs de Rozendaalse Beek.