Cursus Velpologie

Bij de Paperclip in Velp start in het nieuwe jaar een cursus Velpologie. Deze cursus wordt georganiseerd in samenwerking met de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal.

 

Inhoud en sprekers

 

‘Tussen IJssel en Posbank’ over de vorming van het landschap waarin Velp is ontstaan. Over ijstijden, loop van de rivieren/beken, biosfeer en eerste bewoners. Spreker: Walter de Wit. Kenner van de streek. Meer dan 25 jaar beheerder van Natuurmonumenten in Nationaal Park Veluwezoom.

 

‘Oorsprong en eerste ontwikkeling’: over de vroege geschiedenis van Velp, de eerste vestigingen. Spreker: Frank Keverling Buisman; archivist, rijke ervaring als rijksarchivaris In Drenthe en Gelderland, directeur van het Gelders Archief. Ooit leerling van het Rhedens Lyceum (gym A)”.

 

‘Velp villadorp in Gelders Arcadië’. Aan het begin van de 20ste eeuw ontwikkelde Velp zich tot gewilde vestigingsplaats voor welgestelden. De aanwezigheid van landgoederen, buitens, een nieuwe villawijk en een prachtige natuur droegen daaraan bij. Spreker: Willem Huetink, studeerde geschiedenis aan de Radboud Universiteit en was dertig jaar geschiedenisdocent aan ‘Het Rhedens’ in Rozendaal. Al geruime tijd redactielid van de Arnhemse Monumentenreeks van de Stichting Monuscript.

 

‘De Geërfden’. Vanuit de Middeleeuwen ontwikkelden zich in Oost-Nederland buurschappen (boerschappen), later Marken, waarin afspraken werden gemaakt over het beheer van de gezamenlijke gronden. In Velp geen Marke maar wel ‘Geërfden’.  Spreker: Frank Keverling Buisman.

 

‘Verzuiling en ontzuiling in Velp’ over de eerste decennia na de tweede wereldoorlog. Spreker: Ben Zonderland, groeide in die jaren op in het katholieke deel van Velp, studeerde sociale geografie aan de Radboud Universiteit en was jarenlang geliefd aardrijkskunde docent op het Liemers College te Zevenaar.

 

‘Velp vanaf de 70’er jaren’. Over de meer recente geschiedenis. Spreker: Hans Witt. Ook een geografische achtergrond en tot voor kort directeur van vmbo ’t Venster en de ISK (Internationale schakelklassen) in Arnhem. Vanaf de jaren 80 lange tijd raadslid in de gemeente Rheden.

 

‘Wandeling rondom de Oude Jan’, onder leiding van Cees Ursem. Op deze wandeling zullen diverse karakteristieke punten worden bezocht.

 

Deze cursus is bedoeld voor eenieder die meer wil weten over hoe het dorp Velp is ontstaan en zich heeft ontwikkeld. Leuk voor mensen die al jaren hier wonen, maar zeker ook voor nieuwkomers!

 

  • Aantal lessen: 7
  • Data: 20 en 27 januari, 3, 10, 17 en, 24 februari en 10 maart 2022
  • Tijd: 14:00 – 16:00 uur
  • Kosten: € 63,-
  • Info: Willem Franken, tel. 026-7370148
  • Maximaal deelnemers per groep: 20