Zomerexcursie forteiland Pampus & Muiderslot (vol)

Nadat we twee jaar lang noodgedwongen letterlijk ‘voor Pampus lagen’ en moesten afzien van onze jaarlijkse zomer-excursie, is het bestuur van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal verheugd u te kunnen uitnodigen om deel te nemen aan een excursie naar Forteiland Pampus en kasteel Muiderslot. Deze zal plaatsvinden op donderdag 1 september a.s.

Waar we in 2019 ophielden bij de vaartocht over de Vecht, gaat deze excursie nu – ook weer per schip – verder naar twee bekende locaties uit onze vaderlandse geschiedenis bij de monding van deze rivier: Forteiland Pampus, onderdeel van de Stelling van Amsterdam (Unesco Werelderfgoedlijst), en kasteel Muiderslot, thuisbasis van Floris V.

 

De geschiedenis van Forteiland Pampus begint in de 17e eeuw, toen Pampus geen eiland was maar een ondiepte in de Zuiderzee. Uit die tijd stamt de bekende uitdrukking ‘voor Pampus liggen’: zwaar geladen vrachtschepen konden bij laag water de haven van Amsterdam niet invaren en bleven dus noodgedwongen voor Pampus ten anker liggen totdat het vloed was. Pas in de negentiende eeuw werd Pampus een eiland, als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. In 1887 werd begonnen met de bouw van een groot fort, voorzien van twee zware Krupp 24 cm kanonnen in draaibare pantserkoepels die eventuele aanvallers moesten afweren. Die kanonnen zijn door de bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog gesloopt en omgesmolten, maar het fort met al z’n gangen en zalen is er nog steeds. Gidsen zullen ons in twee groepen door het fort leiden. In een ander deel is de ‘Pampus Experience’ te bezoeken, een interactieve multimediale tentoonstelling in 20 verschillende ruimtes, die de bezoeker meeneemt in 400 jaar geschiedenis.

 

Na de lunch varen we om 14.00 uur terug naar het kleine haven- en vestingstadje Muiden, waar we te voet (300 m.) naar het bekende Muiderslot gaan. Hier hebben we tot plm. 16.30 uur de tijd om een audiotour te doen door dit historische kasteel en te genieten van de fraaie tuinen eromheen.

 

Dit middeleeuwse kasteel is een rijksmuseum sinds 1878. De eerste restauratie begon in 1895, de tweede, waarbij ook de directe omgeving in 17e-eeuwse staat werd teruggebracht, in 1955. In 1999 begon de laatste restauratie, waarbij de vesting en de moestuin aan de beurt kwamen. Het slot is waarschijnlijk in het laatste kwart van de 13e eeuw gebouwd en veel van de inrichting dateert uit de 17e eeuw, maar is er pas later neergezet. In 1296 werd graaf Floris V in de omgeving van het kasteel vermoord. In de jaren 1610-1647 was P.C. Hooft de hoofdbewoner vanwege zijn functie van drost van Muiden. Hooft bracht er voornamelijk de zomers door en stelde het slot gastvrij open voor zijn vriendenkring, wier bezoeken later leidden tot de schilderachtige Muiderkringmythe. In de Franse tijd gebruikte het Franse leger het kasteel als kazerne en toen vanaf 1795 het slot niet meer bewoond werd, raakte het in verval.

Na het bezoek aan het Muiderslot wandelen we om plm. 16.30 uur door het schilderachtige stadje 500 m. terug naar de bus, die ons rond 18.00 uur terug zal brengen bij de opstapplaatsen.

 

Tijdschema en opstapplaatsen (alle tijden bij benadering o.v.v. de verkeerssituatie)

Vertrek:
8.00 uur uit Dieren,  parkeerplaats achter Intermezzo.
8.10 uur uit Ellecom, bushalte Dorp, tussen Pieperslaan en Kastanjelaan.
8.15 uur uit De Steeg, bushalte Brantsenpark.
8.20 uur uit Rheden, bushalte Schietbergseweg, schuin t.o. Strijland.
8.30 uur uit Velp, bushalte bij Den Heuvel.
Plm. 9.45 uur Aankomst in Muiden, 300 m. wandelen naar de aanlegsteiger van de veerboot.
(N.B. In het naastgelegen café ‘Ome Ko’ kunt u desgewenst op eigen kosten koffie etc. bestellen)
10.30 uur Vertrek van de veerboot m.s. Stern.
11.00 uur Aankomst op Pampus,  ontvangst met koffie en gebak (incl.).
11.30-12.15 uur Rondleiding door het fort met een gids.
12.15-13.00 uur Verkennen Pampus Museum en Experience op eigen gelegenheid.
13.00 uur Lunch (incl.).
14.00 uur Vertrek met de veerboot naar Muiden.
14.30 uur Aankomst in Muiden en wandelen naar
15.00 uur Kasteel Muiderslot, audiotour op eigen gelegenheid, bezoek aan tuinen, horeca (niet incl.).
16.30 uur Wandeling naar de bus.
17.00 uur vertrek van de bus naar huis.
Plm. 18.00 uur aankomst Velp.

 

Deelname/reserveren:

Helaas is deelname niet meer mogelijk, omdat we het maximaal aantal aanmeldingen hebben bereikt.