Verslag zomerexcursie Vechtstreek – 28 augustus 2019

Een grote bus vol! Nog nooit waren er zoveel aanmeldingen ontvangen. Zelfs met een bus voor 60 personen bleef er nog een wachtlijst over. Die voor de één helaas, en voor de ander gelukkig, ook gebruikt is.

 

De eerste bestemming op deze zonnige zomerdag was slot Zuylen. Vanaf 1952 is dit 16e-eeuws slot met Zocher-tuin en een groot deel van de inboedel door de laatste bewoners van de familie Van Tuyll van Serooskerken als museum in een stichting ondergebracht. Drie uitermate goed onderlegde en enthousiaste gidsen brachten de geschiedenis ervan zeer beeldend tot leven. Met als extra sausje het onderwerp van de zomertentoonstelling ‘Cold Case’. De onopgeloste wapen- en kunstroof in 1977 waarbij 117 kostbare, vaak onvervangbare, voorwerpen gestolen werden. Waarvan er tot nu toe slechts twee Javaanse jachtzwaarden teruggevonden zijn en er één unieke Franse Boulleklok uit 1750 gezien werd in een tv-interview met Oegandese dictator Idi Amin. Niemand heeft die ooit durven terug te halen…

 

Een uitstekende lunch werd genuttigd in een grote rondvaartboot. De kapitein vertelde al langsvarend smaakvol alle ins en outs van de fraaie kastelen, villa’s en buitenhuizen met parken en theekoepels. Hun ontstaan, geschiedenis, bekende bewoners door de eeuwen heen, soms met pikante details. Zelf mocht ik iets meer vertellen over de voormalige pupillenschool, Willem III-kazerne en hospitaal uit 1877 in Nieuwersluis, nu een PI (Penitentiaire inrichting). Daar heb ik de afgelopen twee jaar cursussen Filosofie & Humanisme en Filosofische cafés gegeven. De huidige directie was daar met een proeftraject reïntegratie begonnen om langdurig gestraften beter voor te bereiden op hun terugkeer in de maatschappij. Met stap voor stap meer vrijheid geven en meer verantwoordelijkheid nemen. Die proef is zo goed geslaagd dat die nu model staat voor andere inrichtingen.

 

De laatste bestemming was het charmante Loenen aan de Vecht. Hier stonden drie gidsen van de plaatselijke zusterkring klaar om ons in, of er buiten, in lange wandelingen te informeren over haar rijke geschiedenis met 144(!) rijksmonumenten. Een beschrijving zou vele volle pagina’s vragen. Ik kan volstaan met de tip om daar zelf voor een bezoek eens rustig de tijd voor te nemen. Bij voorkeur met gids. Als u dat op een zonnige februaridag doet, dan ziet u nog meer van de fraaie architectuur en de prachtige veelkleurige parktuinen met de ontelbare voorjaarsbloemen (crocussen, lenteklokjes enz.) in bloei. Neem vooral uw camera mee!

 

Hilde Brekelmans en Willem Kleijn verdienen een groot compliment voor de uitstekende keus, voorbereiding en verzorging van deze excursie.

 

Verslag: Willem van Katwijk    •     Foto’s: Willem van Katwijk & Nelleke den Boer-Pinxter