Zesde jubileumweekend in Spankeren

Ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan va de Oudheidkundige Kring worden dit jaar acht speciale weekenden georganiseerd. Op 14 en 15 september 2019 staat Spankeren centraal.
Het thema is: ‘Spankeren tijdens de Tachtigjarige Oorlog’.

 

Er is een tentoonstelling te zien over de gebeurtenissen in het dorp Spankeren tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Tot driemaal toe trokken Spaanse troepen plunderend door Spankeren. In februari 1624 kwamen de troepen uit de Achterhoek op weg naar de Veluwe. Zij trokken de IJssel over, onder andere bij de Schans in Leuvenheim, dichtbij de ‘Gelderse Toren’. Vervolgens hebben zij in Spankeren verschrikkelijk huisgehouden. Naast plunderingen vonden mishandelingen en moordpartijen plaats. Zo werd de eigenaar van de ‘Gelderse Toren’, jonker Herman van Delen, naakt de uiterwaarden ingejaagd. Door de kou van dat moment heeft hij het niet overleefd. Tenslotte hebben de Spanjaarden vrijwel het hele dorp platgebrand. Van deze gebeurtenissen is veel bekend gebleven, omdat de Zutphense predikant Wilhelmus Baudartius het destijds uitgebreid heeft beschreven.

 

Daarnaast wordt op zondag door Ton Elzebroek een wandeling gehouden over het kerkhof van Spankeren, waarbij een achttal graven zijn geselecteerd met een bijzondere achtergrond. Heel bijzonder is dat voor deze gelegenheid de in de kerk gelegen grafkelder van de ‘Gelderse Toren’ zal worden geopend.

Deze tentoonstelling valt samen met Open Monumentendag met als thema ‘Plekken van plezier’. Hiervoor wordt een PowerPointpresentatie verzorgd en een filmpje over de speeltuin bij ‘De Luchte’ vertoond.

 

Programma

Zaterdag 14 september:
10.00 – 17.00 uur  •  Expositie en presentaties middels Power Point en film.

Zondag 15 september:
12.00 – 17.00 uur  •  Expositie en presentaties middels Power Point en film.

Zondag 15 september:
13.00 uur  •  Dorpswandeling over het kerkhof van Spankeren met bezichtiging grafkelder. Start bij de Petruskerk. Deelname gratis voor leden, niet-leden € 2,50.